Billy Bragg: «Mr Love & Justice» (Cooking Vinyl/Bonnier Amigo)

Samfunnsrefseren har funnet kjærligheten

Billy Bragg hadde de skarpeste klør i britisk musikk. Nå har samfunnsrefseren lagt det meste i hendene på kjærligheten og følelsene uten å imponere like mye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Mr Love & Justice»«Mr Love & Justice»

Det er noe Van Morrison-moody over Billy Bragg på den nye skiva. Noe tilbakelent, litt sent-i-livet-reflekterende og regnværsstemt. Og innimellom kommer de rufsete og røffe detaljene overbevisende inn og løfter opplevelsen. De politiske meldingene og skarpere tonene er imidlertid trukket vekk fra hans første album på seks år.

Det handler mest om følelser - i de litt mer irrete og rustne gangene av kjærligheten der erfaring og levd liv tikker inn som nødvendig ballast. Tittelsporet er en nydelig og oppriktig låt om troen på noe som åpenbart er i ferd med å gå i stykker. En sang om å være dedikert også i kjærligheten og gjennomføre det man trodde man startet på. Albumets perle, sammen med den gode følelsen i åpningssporet «I Keep Faith», der semilegenden Robert Wyatt stikker hode inn i studioet og legger på uventet backingvokal.

Billy Bragg har samarbeidet med blant annet Johnny Marr i karrieren sin. På «I Almost Killed You» henter han frem sterke Morrissey-malende bilder som er mer enn et høflig nikk i retningen av The Smiths. Blandingen av den oppriktige kjærligheten og noe mørkt og drepende som sniker seg inn, sammen med et rootsy og elegant håndklapp-arrangement og rå gitarlinjer, er også et spesielt øyeblikk på denne CD-en.

Sammen med mange tekster dedikert kjærligheten handler «Mr Love & Justice» også en del om frihet. To temaer som har en del med hverandre å gjøre og som her har mer med den personlige enn politiske friheten å gjøre. Men «The Beach Is Free» har sterke undertoner av politisk engasjement omkring eiendomsrett og bevegelsesfrihet så ballen er nok ikke lagt død for godt.

Dette er aldri en dårlig plate. Det handler om kjærlighet - men ikke på sukkerspinns vis. Hele veien føles en slags forbindelse og ærlighet i musikken til en av de fremste artistene i dagens England. Selv om albumet ikke er blant Billy Braggs fremste på noen måte, så er det likevel verdt en investeering. Og selv om det kanskje ikke blir stående som årets mest gullkantede kjøp, så har Bragg noe ujålete og ekte ved seg som ikke svekker mannens kredibilitet. Og med barndomsidolet Ian McLagan (Small Faces, Stones, Dylan, The Faces) med i backingbandet The Blokes, så er det geniale aldri langt unna.

På samme måte som at en annen veteran, Spooner Oldham, er en viktig støttespiller for Drive-By Truckers, har den ujålete roots- og folkbaserte musikken gode arbeidsforhold i 2008. Det er bare å glede seg til Billy Braggs europaturné åpner i Oslo 11. april.

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy