Tusener sørget over drepte studenter

<div class="viewNews">Ultraortodokse jødiske studenter står utenfor rabbinerskolen der åtte medstudenter ble drept torsdag. Fredag ble det holdt minnestund for de drepte. Samtidig har israelsk politi identifisert den de mener er drapsmannen. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/SCANPIX</div>
Ultraortodokse jødiske studenter står utenfor rabbinerskolen der åtte medstudenter ble drept torsdag. Fredag ble det holdt minnestund for de drepte. Samtidig har israelsk politi identifisert den de mener er drapsmannen. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/SCANPIX

Tusenvis av mennesker samlet seg fredag til en minnestund utenfor rabbinerskolen i Jerusalem der åtte studenter ble drept dagen før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studentene ble drept da en bevæpnet palestiner torsdag kveld tok seg inn på skolen Mercaz Harav og skjøt rundt seg med et automatvåpen. Palestineren ble til slutt skutt og drept av en av studentene ved skolen.

Sju av drepte studentene var mellom 15 og 19 år gamle, mens en av dem var 26 år.

Ni andre studenter ble såret i skytingen, tre av dem alvorlig.

Minnestund

Fredag formiddag hadde en stor folkemengde samlet seg utenfor skolen for å minnes de drepte studentene.

Deltakelsen var så stor at mange måtte stå på balkonger på nærliggende bygninger for å få overvære seansen som blant annet besto i at en rabbiner leste salmer, mens folkemengden gjentok etter ham.

Brorparten av de fremmøtte var ortodokse jøder som forsøkte å trøste hverandre mens rabbineren leste opp navnene på de drepte.

Etterlyste styrke

Rektoren ved Mercaz Harav, Yakoov Shapira, kritiserte gråtende den israelske regjeringen for å ha gitt bort land til palestinerne.

Rabbinerskolen regnes som et av flaggskipene for den religiøse høyresiden i Israel og har vært en sentral institusjon for bosetterbevegelsen.

– Nå må alle forstå at det pågår en ytre kamp, men også en indre kamp. Tiden er inne for et sterkere lederskap, et mer troende lederskap, sa Shapiro med adresse til Ehud Olmerts regjering.

Var sjåfør ved skolen

Israelsk politi har ikke villet gå ut med navnet på palestineren de mener drepte rabbinerstudentene, men har sagt at han kom fra Jabal al-Mukaber-området i Øst-Jerusalem.

Ti medlemmer av familien til en mann ved navn Alaa Hisham Abu Dheim ble imidlertid arrestert fredag, og ifølge familien ble de da informert om at Abu Dheim er gjerningsmannen.

Abu Dheims far var blant de arresterte, men han ble løslatt etter noen timer i avhør.

Abu Dheim skal i en periode ha jobbet som sjåfør ved rabbinerskolen.

Familien satte fredag formiddag opp et sørgetelt for Abu Dheim og hengte opp Hamas-flagg på utsiden av hjemmene sine. (©NTB)

Personvernpolicy