- Jeg har aldri vært jålete!

- Jeg har aldri vært jålete!
- Jeg har aldri vært jålete!

Ane Brun har snakket med ABC Nyheter om sitt nye album, «Changing Of The Season», som slippes førstkommende mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klar med ny plate over helgenKlar med ny plate over helgen

Ane Brun hater egentlig oppmerksomhet. For selv om hun brenner sterkt for sangene og tekstene misliker hun å sterkt å vise seg frem i media. Men hun er innstilt på at alle vil ha en bit av henne nå som hun som en av Norges mest ettertraktede artister. Vel å merke så lenge det tjener saken.

- Jeg har ikke behov for søkelyset. Jeg skulle valgt det bort om jeg kunne, men om jeg skal få promotert den nye platen min må jeg riste av meg den følelsen noen dager hvertfall, smiler en komfortabelt Ane Brun som er hjemme i Norge for å snakke om sin nye plate «Changing Of The Seasons».

Musikkelsker
- Jeg har jo selv valgt å gjøre intervjuer. Jeg vil at folk skal høre musikken min så jeg har ikke noe valg. Når jeg er på turné er jeg vant med at mange oppsøker meg for å diskutere og spørre om musikken min. Den biten gir meg mye mer og jeg har opplevd mange fine møter på den måten. Jeg er jo selv musikkelsker, og jeg vet hvordan ting funker for meg, forklarer hun på en ujålete måte. Det ujålete preger også coveret på hennes nye plate. Det forestilte og sminkede uttrykk har aldri fristet henne som på samme måte som mange av hennes kolleger.

- Nei, jeg har aldri vært jålete! Det er liksom ikke meg å drive på med sminke og sånne ting. Verken metaforisk eller med alt det damer vanligvis har i vesken sin.

Både tittelen «Changing Of The Seasons» og tekstene gir mer en følelse av høst enn vår. Det handler om kjærligheten, om at løvet faller og at det varsles nye tider. Det ligger en ny vår langt der fremme et sted men først er det mye «høstfall» som må bearbeides.

- Tittellåten handler om årstider. Jeg må innrømme at jeg blir veldig rastløs når jeg ikke får en hel og normal vinter. Jeg tror vi er avhengige av årets skiftninger gjennom årstidene. De gjenspeiler seg i personer og måten man tenker på. Det er hvertfall ideen bak plata, innrømmer Ane Brun.

Går videre
- Den handler om å gå videre. Om å ta nye steg. Sånn sett har denne plata vært et naturlig steg videre utviklingsmessig fra de foregående skivene mine. Det har gått så utrolig lett denne gangen. Jeg trodde ikke det ville bli sånn da jeg begynte på plata, men det viste seg at jeg hadde langt flere ideer i underbevisstheten enn jeg var klar over, smiler hun og forteller at opptaksmulighetene på mobiltelefonen ofte brukes til å lagre små ideer og fragmenter som hun senere henter frem når hun skal skrive låtene. Og ideene bare fosset ut når hun satte seg ned.

- Mamma hadde en så fin og umiddelbar kommentar til meg når hun hadde fått hørt plata. «Ane - det her tror jeg folk trenger», sa hun om tekstene mine, forteller Ane litt stolt. Mammas ord betyr noe for henne. Sikkert mye mer enn kritikernes dom som skal ut i alle landets aviser denne helgen.

- Jeg personifiserer mye når jeg skriver sangene mine. Det gjør det så mye lettere å komme i gang. Litt sånn: «Her din dårlige dag - denne skal jeg skrive til deg», ler Ane. Men det undertegnede og sikkert mange andre tror handler om kjærligheten behøver ikke gjøre det sier hun.

- I visse tilfeller kan det høres ut som kjærlighet selv om det egentlig handler om noe helt annet. For meg er det ikke så viktig at folk vet hva det handler om fra min side, men at folk opplever noe som er viktig for dem. Det er jo det som er poenget med poesi, kommer det forsiktig belærende fra den poesiinteresserte jenta.

Ikke tid til poesi
- Jeg har dessverre ikke hatt mye tid til å lese poesi de siste tre årene. Det skjer så mye hele tiden og poesi krever et stille rom. Den siste låta på den nye plata handler om akkurat dette. Savnet etter å kunne sette på pauseknappen, fordype seg i poesien og bare drømme seg langt bort.

Får oppmerksomhet også langt utenfor landegrenseneFår oppmerksomhet også langt utenfor landegrensene

Ane Brun forteller at interessen for henne nedover i Europa er sakte og stødig voksende. Det er satt av fem konsertdatoer i Norge i denne omgang. Mer er det ikke tid til før hun setter kursen sørover til Sverige der hun bor. Deretter står Nederland, Tyskland og Frankrike for tur.

- Jeg tror jeg har et litt spesielt publikum som tipser hverandre om hva de synes er bra å gå og se. Jungeltrommene ser ut til å tromme godt for min vei videre hvertfall. Det har aldri vært min greie å være en vanlig popartist. Sangene mine tar ikke tak i deg i bilen i fem minutter på vei til butikken. Det tar lengre tid enn det, forteller Ane åpenhjertig.

Personlighet er viktig for Ane. Nettopp derfor har en så karakterfast produsent som islandske Valgeir Sigurdsson produsert den nye plata. Kjent fra tidligere samarbeid med Björk, Mew og Bonnie 'Prince' Billy. Og hennes gode samarbeid med svenske kolleger dyrker hun videre. Norsk musikkmiljø kjenner hun knapt.

- Jeg gjorde en duett med Moneybrother på hans siste plate, og vi har spilt låta sammen et par ganger i Sverige. Sist på en veldedighetskonsert til inntekt for et kvinnesenter i Stockholm. Alle kjenner hverandre på en fin måte i musikkmiljøet her, og vi stiller ikke sjelden opp på veldedige tiltak som dette. Anders (Moneybrother - journ.anm) skriver veldig fine låter i en sjanger jeg ikke kjenner. Jeg har aldri vært inne i bredbeint rock, men når Tøffe-Anders legger til den sårbarheten han er så god på så liker jeg det veldig godt, innrømmer Ane om en av Sveriges største artister som har gjengjeldt en sterk beundring for hennes talent.

- Andre sterke svenske artister som medvirker på Anes nye plate er Tobias Fröberg og Christian Kjellvander. Hun har også en hemmelighet på lur for oss.

Hemmelig gjesteopptreden
- Jeg er med på en kjent svensk artists på den kommende plata, men det er alt du får vite av meg nå, smiler hun lurt.

Det er klart for en ny Ane Brun-feber. Et sunnhetstegn for norsk musikk. Radiosingelen «The Treehouse Song» går jevnt på radio om dagen. En sang som er uvanlig catchy til Ane Brun å være.

- Det er mye countryslang i den låta. I seg selv er det en countrylåt med swing og alt det der, men fordi jeg ikke hadde lyst til at den skulle bli helt country jobbet jeg hardt for å holde den ute av det redet. Hadde den blitt helt country så hadde den ikke passet inn på plata, sier hun fornøyd.

- Ane får rosende ord fra mange hold om dagen. En journalist sammenlignet henne med kanadiske Mary Margareth O'Hara, noe som sporenstreks fikk Ane til å finne ut av hvilken artist dette var. Nå har hun funnet seg en ny favoritt.

- Jeg er glad for å bli sammenlignet med en som henne. Det er så deilig når musikk treffer deg. Jeg håper jeg klarer det med denne plate, sukker hun litt håpefullt før hun går på flytoget som skal ta henne tilbake til Stockholm. Byen hun flyttet til da hun fant kjærligheten.

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy