Amnesty krever tiltak mot jentemobbing

<p class="MsoNormal">Mange jenter over hele verden får ikke gå på skolen. I Afghanistan er dessuten en rekke jenteskoler brent ned. Foto: Andreas Bondevik / SCANPIX .</p>
Mange jenter over hele verden får ikke gå på skolen. I Afghanistan er dessuten en rekke jenteskoler brent ned. Foto: Andreas Bondevik / SCANPIX .

Tusener av jenter verden over går ikke på skole fordi de utsettes for mobbing eller overgrep fra lærere eller andre elever.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser en rapport fra Amnesty International som er gjengitt i avisen The Guardian. Jenter blir oftere mobbet og trakassert på skolen enn gutter, ifølge Amnesty som hevder dette er en internasjonal tendens. Rapporten bygger på opplysninger fra FN og en rekke frivillige organisasjoner.

Tusenvis utvist fra skolen

Trakasseringen spenner fra ryktespredning via mobiltelefon og internett, seksuell mobbing eller at kvinnelige elever og studenter tilbys gode karakterer i bytte mot sex.
Amnesty ber nå regjeringer over hele verden ta problemet på alvor.

I det afrikanske landet Malawi oppga 50 prosent av skolejentene at de hadde blitt utsatt for uønsket seksuell beføling, enten av medelever eller av lærere. I Tanzania ble 14 000 kvinnelige elever utvist fra skolen fordi de ble gravide. Samme tendens gjelder i den vestlige verden, skal vi tro Amnesty. Hele 83 prosent av alle amerikanske jenter mellom 12 og 16 år oppga at de hadde blitt utsatt for en eller annen form for seksuell trakassering, går det fram av rapporten.

Verst i krigssoner

Det er i krigsherjede land at problemet er verst, hevder Amnesty. Det er anslått at 77 millioner barn over hele verden ikke går på skole. 40 prosent av disse bor i krigssoner. Bare i Afghanistan fant det sted 170 voldelige angrep mot skoler første halvår i 2006. I tillegg har en rekke jenteskoler i landet blitt brent, skriver Amnesty.

Heather Harvey, som leder Amnestys antivoldskampanje mot kvinner sier at enhver jente har rett til utdanning i trygge omgivelser. – Vi krever at alle land umiddelbart setter inn tiltak for å vise at de respekterer de internasjonale avtalene de har skrevet under på, sier Harvey.

Personvernpolicy