- Forfalsket Treholt-dom var korrekturlakk

Arne Treholt har i over 20 år hevdet at spiondommen er forfalsket. Men nå slår påtalemyndigheten tilbake og sier «forfalskningen» var korrekturlakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Våre undersøkelser slår fullstendig beina under denne konspirasjonsteorien, sier statsadvokat Stein Vale til Aftenposten.

Han ser ingen grunn til å ta saken opp på ny.

Påstander om forfalskning er tidligere blitt brukt som argument da Treholt søkte om gjenopptakelse i 1988 og 1992. Treholts nåværende forsvarer Harald Stabell mener det kan ha betydning for spørsmålet om gjenopptakelse dersom det viser seg at det er foretatt rettelser i dommen i ettertid.

Eksperter ved Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping har på bakgrunn av anklagene undersøkt side 65 og 66 i originaldommen og de samme sidene i tre kopisett.

Treholt-dommen falt i 1985. På den tid var det vanlig å skrive ut dommer på skrivemaskin. Rettelser ble foretatt ved hjelp av korrekturlakk. Kriminalteknikerne i Sverige gikk «under» korrekturlakken for å finne originalteksten.

– Det fremgår av erklæringen at det ikke er foretatt noen forfalskning. Konspirasjonsteorien faller derfor på sin egen urimelighet, sier Vale.

En sammenligning av originalene med kopiene avslører at det er rettet åpenbare skrivefeil. «Straffbare» er rettet til «straffbar», «utenforstående» til «uforstående» og så videre. Rettelsene skjedde etter at dommen var lest opp i lagmannsretten. Det er ikke lovstridig å lese korrektur etter opplesning.

Stabell godtar ikke svenskenes konklusjon, og mener hovedspørsmålet fortsatt er ubesvart: Er dommen hos Politiets sikkerhetstjeneste – omtalt som originaldommen – den virkelige originalen? (©NTB)

Personvernpolicy