«Dødens kjøpmann» bak lås og slå

<p>Viktor Bout anklages for å ha vært hovedleverandør av våpen til Osama bin Ladens menn i Afghanistan og for å forsyne opprørere i Angola, Afghanistan, Kongo, Liberia, Sierra Leone, Rwanda og Sudan med store mengder våpen. Foto: Scanpix</p>
Viktor Bout anklages for å ha vært hovedleverandør av våpen til Osama bin Ladens menn i Afghanistan og for å forsyne opprørere i Angola, Afghanistan, Kongo, Liberia, Sierra Leone, Rwanda og Sudan med store mengder våpen. Foto: Scanpix

Thailandsk politi pågrep torsdag en av verdens mest beryktede våpenhandlere, som anklages for å ha forsynt opprørere verden over med våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viktor Bout (40), en tidligere offiser i det sovjetiske flyvåpenet, anklages blant annet for å ha vært hovedleverandør av våpen til Osama bin Ladens menn i Afghanistan.

Han er også tidligere navngitt i FN-rapporter for å ha forsynt opprørere i Angola, Afghanistan, Kongo, Liberia, Sierra Leone, Rwanda og Sudan med store mengder våpen i bytte mot blant annet diamanter.

Alt i 2002 ble det utstedt en internasjonal arrestordre på Bout, som har operert under en rekke navn og sjelden latt seg fotografere.

Torsdag slo thailandsk politi til, angivelig etter tips fra amerikansk etterretning som vil ha ham utlevert og stille ham for retten, anklaget for å ha forsynt FARC-geriljaen i Colombia med våpen.

KGB-kontakter

Viktor Vasilevitsj Bout ble født i Tadsjikistan og er svigersønn av en tidligere høytstående KGB-topp. Enkelte hevder at han selv har en fortid som KGB-offiser.

Den britisk etterretningstjenesten MI6 har jaktet på Bout i årevis og har overvåket våpenlaster, avlyttet kommunikasjon og gjort alt for å forpurre den mystiske russerens virksomhet.

– Bevisene som er samlet er overbevisende. Han har en virksomhet som opererer over alt og kan skaffe alt, som puster ild til krig og terrorisme, sa en britisk etterretningskilde til The Sunday Times for noen år tilbake.

FN-soldater

Ifølge FN opprettet Bout i 1996 flyselskapet Air Cess, som ble registrert i Liberia. Etter først å ha drevet med den belgiske byen Ostende som base, flyttet han virksomheten til Sharjah-flyplassen i De forente arabiske emirater.

Air Cess fikk etter hvert verdens største flåte av Antonov-transportfly og fikk blant annet i oppdrag å fly FN-soldater verden rundt.

Da Bouts mer lyssky virksomhet ble kjent, først og fremst den omfattende handelen han drev med østblokkvåpen til opprørere verden over, ble det raskt slutt på kontraktene med FN og den mystiske russeren gikk under jorda.

Moskva

Ifølge rykter eier Bout store eiendommer i Uganda og Rwanda, strategisk plassert nær Kongo der det er stor etterspørsel etter våpen og rike naturressurser å betale dem med.

Andre kilder hevder at Bout har oppholdt seg mye i Moskva, der han har gode forretningsforbindelser og kontakter helt til topps i Kreml.

I 2004 lot han seg intervjue av The New York Times på et luksushotell i den russiske hovedstaden, og bedyret da sin uskyld.

– Jeg er bare involvert i flytransport, forsikret Bout. (©NTB)

Personvernpolicy