Fire ganger mer krim i Oslo enn i New York

<p> Illustrasjonsfoto: Scanpix</p>
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Oslo-politiet har sagt at hovedstaden skal være Europas tryggeste. Men det er langt igjen, for statistikken viser at Oslo er Skandinavias krimhovedstad, og det er fire ganger så mange vinningsforbryte

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens det i resten av landet ser ut til å bli stadig mindre kriminalitet, er situasjonen en helt annen i Oslo. Antall grove tyverier i hovedstaden økte med 20 prosent fra 2006 til 2007.

Økningen i antall tyverier fra personer på offentlig sted økte fra 8.000 til 10.600 i samme periode. Det vil si at 29 personer ble frastjålet noe eller ranet på gata i Oslo hver eneste dag i fjor, skriver Dagbladet.

Østeuropeere

Antall bilinnbrudd økte med 18 prosent i Oslo i fjor, til 5.200 anmeldte tilfeller. Oslo-politiets visepolitimester Roger Andresen skylder på folk fra Øst-Europa. Justisminister Knut Storberget er til dels enig.

– Vi kjenner til at en del av økningen skyldes internasjonale omreisende. Vi må få opp oppklaringsprosenten for å komme dette til livs, sier Storberget, som varsler et nytt DNA-prosjekt til 60 millioner kroner.

En sammenligning viser at Oslo ligger på krimtoppen i Skandinavia når det gjelder antall anmeldelser av vinningsforbrytelser per innbygger. Det var 90 slike forbrytelser per 1.000 innbyggere i Oslo i fjor, det vil si at nesten én av ti Oslo-folk leverte anmeldelse etter å ha blitt frastjålet noe i fjor.

Krimtoppen

I København mottok politiet 50 anmeldelser per tusen innbyggere, og i Stockholm 79 per tusen innbyggere.

I New York mottok politiet 22 anmeldelser for vinningsforbrytelser per 1.000 innbyggere i 2006. Det vil si at det er fire ganger så mange anmeldte vinningsforbrytelser i Oslo som i New York, fordelt på innbyggertallet.

– Man skal være varsom med å trekke sånne paralleller. Men uavhengig av det kan jeg si at tallene for vinningsforbrytelser i Oslo er for høye, sier Storberget. (©NTB)

Personvernpolicy