Frister med eksotiske reisemål

<p>Navajoindianere viste seg frem i all sin prakt og underholdt de fremmøtte med både dans og sang. Å drive turisme i pakt med naturen er deres mantra.</p>
Navajoindianere viste seg frem i all sin prakt og underholdt de fremmøtte med både dans og sang. Å drive turisme i pakt med naturen er deres mantra.

Sulten på nye opplevelser? Inspirasjon finner du på verdens største reiselivsmesse i Berlin denne uka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Internationale Turismusbörse (ITB) kjemper 11.147 utstillere fra 186 forskjellige land om oppmerksomheten til over 100.000 bransjefolk frem mot helga. Først på lørdag og søndag slipper vanlige folk inn på reiselivsmessa som er verdens største.

På den ungarske standen frister bakerne publikum med nybakt Kürtöskalacs, gjerbakst rullet i sukker, nøtter og sjokolade. Polen tyvstarter Chopin-jubileet som skal markeres neste år med en egen pianist i sin utstilling. Og Sri Lanka pirrer nysgjerrigheten til publikum med hoftevrikkende dansere, mens Norge har sendt snømenn til Berlin for å promotere Midt-Troms som ”snowmanland”.

Det er rekordmange utstillere som i år boltrer seg på de 160.000 kvadratmeterne som ICC Berlin stiller til disposisjon. Den Dominikanske Republikk er årets offisielle partner. Men ukjente nykommere som stillehavsøyene Yap og Palau i Mikronesia er med på å understreke det eksotiske aspektet ved årets messe.

Rokke og hai
Julian Knopp på standen til Yap kan fortelle at øya byr på fantastiske dykkemuligheter. Her kan man blant annet komme i nærkontakt med djevelrokker og ni ulike sorter hai. Dessuten kan stillehavsøya friste med en gjennomsnittstemperatur på 26 til 28 grader.

Eritrea på den afrikanske nordøstkysten lokker derimot med kamelsafari i ørkenen. Velger man å besøke den tidligere italienske kolonien kan man være sikker på at man har gjort et eksklusivt valg. Kun 500-600 turister tar tu

Sri Lanka begeistret publikum med et forrykende danseshow under verdens > største reiselivsmesse som startet i går.Sri Lanka begeistret publikum med et forrykende danseshow under verdens > største reiselivsmesse som startet i går.

ren innom Eritrea hvert år, som i flere tiår var herjet av borgerkrig før det øst-afrikanske landet fikk sin selvstendighet i 1993. Men de lave tallene er ingen grunn til skepsis skal man tro Abraham Ghebrezghi.

- Besøkende blir tatt i mot med åpne armer. Vi er et veldig gjestfritt folk og man kan føle seg 100 % trygge her, sier han, og legger til at det er enkelt å være turist i Eritrea siden alle snakker engelsk der.

- Iran er et moderne land
Israel tok i bruk andre virkemidler for å trekke oppmerksomhet. Skuespillere bød på rollespill hvor forbipasserende ble oppfordret til å lukke øynene og inhalere Jerusalems hellige luft fra flaske. Eller til å ta et spadetak i israelsk jord, som bugnet av israelske flagg. Vegg i vegg med den israelske standen presenterte Palestina sine turistattraksjoner på en mer konvensjonell måte.

Midtøsten var sterkt representert ved årets 42. reiselivsmesse. USAs erkefiende Iran var også på plass for å reklamere for seg.

- Man må ikke tro alt CNN og USA forteller om Iran. Hjemlandet mitt er et moderne og sivilisert samfunn. Og vi kan by på alt fra urgamle kulturskatter til slalåmkjøring i fjellene, forteller Mohammad R. Abazari fra Teheran og viser frem flotte naturbilder.

Han synes restene fra den eldgamle persiske kulturen, som har gitt landet en rik samling av kunst og palasser, er god grunn til å besøke landet. Men folk som vil feste bør nok finne et annet reisemål.

Miljøsyndere
Selv om klimautfordringene er et av de store temaene ved årets messe, var flyplasser og flyselskaper også sterkt representert. Flyselskapet Flying Emirates fra Dubai hadde fordoblet sitt utstillingsareal. De brysket seg med en treetasjes jordklode i glass, som snurret rundt sin egen akse.

Snowmanland i Måselv i Troms vil trekke turister til slalåmbakkene i Nord-Norge med snømannen som maskot.Snowmanland i Måselv i Troms vil trekke turister til slalåmbakkene i Nord-Norge med snømannen som maskot.

Reiseoperatøren Navajo Trails fra Arizona i USA satser derimot på økologisk og bærekraftig turisme. Fullblods Navajo indianer Paul Tohlakai organiserer fjellturer for turister og er opptatt av å belære sine besøkende.

- Vi har hatt turister på besøk i over 500 år. Og de har ikke vært eksemplariske, smiler han og sikter til indianernes lidelseshistorie.

Nå vil han lære hvite europeere og amerikanere hvordan man kan være gode gjester. Turismen skal være i naturens og ur-innbyggernes ånd. Man skal lære å respektere naturen, men samtidig nyte den.

Reiselivsbarometer
På verdens viktigste reiselivsmesse tilbys og testes nye trender og reisemål, og for bransjen er messen også viktig for å knytte kontakter seg imellom.

Spiegel Online skriver at ITB regnes som et viktig konjunkturbarometer for den globale reiselivsindustrien. Hvert år genererer messa et overskudd på ca 40 millioner kroner.

Personvernpolicy