Regjeringen vil ha Fattig-Norge med på råd

For å få bukt med fattigdommen i Norge, vil regjeringen trolig om kort tid oppnevne et eget fattigdomsutvalg hvor de fattige selv skal møte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Jofrid Egeland): Arbeids- og-og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) har lenge hatt et ønske om å la de fattige i Norge bli hørt og få en mer aktiv rolle i utformingen av landets sosial- og velferdspolitikk.

Nå ser det ut til at han har fått på plass den modellen han ønsker for å få dette til. Det er i så fall i siste liten. Statsbudsjettet for 2009 er siste sjanse for statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og hans rødgrønne regjering til å gjøre mer for å redusere fattigdommen i Norge.

I Soria Moria-erklæringen lovet regjeringen å avskaffe all fattigdom, men når den rødgrønne regjeringen møtes til budsjettkonferanse på søndag, vet den at mye gjenstår av både tiltak og penger for å nå dette målet.

Kontaktutvalg
Regjeringen ønsker å ha et bredt sammensatt utvalg av fattige i Norge i et såkalt kontaktutvalg, som skal møte den politiske ledelsen i regjeringen jevnlig.

- Tanken er at de fattige selv, som vet hvor skoen trykker, skal være med å utforme velferdspolitikken, sier Kai-Rune Myhrer, leder av servicekontoret Batteriet, som er en del av Kirkens Bymisjon.

Kirkens Bymisjon, Velferdsalliansen og Fellesorganisasjonen støtter alle regjeringens ønske om et fattigdomsutvalg.

Regjeringen sa i januar 2006 nei til å nedsette en fattigdomskommisjon fordi den mente en slik kommisjon ville forsinke arbeidet mot fattigdom. I stedet ser det nå ut til at regjeringen mener at et mindre tungt fattigdomsutvalg bestående av de fattige selv vil føre til en mer treffsikker sosial - og velferdspolitikk.

Gjør noe
- Jeg tror dette er et skritt i riktig retning, sier styreleder Rolf Solvang i Velferdsalliansen til NTB.

Solvang sier at Belgia er et av de land i Europa som har kommet lengst når det gjelder de fattiges medvirkning. Her er de fattiges rett til å bli hørt lovfestet gjennom en modell hvor de berørte partene høres gjennom dialog og konsultasjoner før sosial- og velferdspolitiske reformer blir lagt ut til høring.

Regjeringen ønsker også å opprette et samtaleforum som består av representantene fra kontaktutvalget, politisk ledelse og Nav, Utlendingsdirektoratet (UDI) eller andre fagmiljøer, alt avhengig av hvilke saker som skal behandles.

Forumet skal gi råd og anbefalinger til myndighetene når det gjelder generelle utviklingstrekk innen sosial- og velferdsområdet.

- De rødgrønne gir iallfall inntrykk av at de nå gjør noe for å bekjempe fattigdommen i Norge. Så blir det spennende å se om det blir slik at de fattige selv får være med på råd, sier daglig leder av Fattighuset i Oslo, Ben Borgen, til NTB.

Sikker inntekt

- Regjeringen kommer til å bli prøvd på om den har greid å gjøre noe for å avskaffe fattigdommen, sier forbundsleder Randi Reese i Fellesorganisasjonen til NTB.

I fjor høst var hun med å arrangere en egen fattigdomshøring i Oslo.

- Fortsatt lever over 30.000 barn i fattigdom her i landet - nå må noe gjøres, sier Reese.

Både hun og Fattighusets daglige leder mener at regjeringen i budsjettet for 2009 må ha som førsteprioritet å få én felles sosialhjelpssats.

I dag varierer sosialhjelpssatsene fra 3.500 kroner i måneden til 5.500 kroner, alt etter hvilken kommune man bor i.

Sosialhjelpssatsene må også opp på forskernes anbefalte nivå som er på 6.850 kroner i måneden, sier de to. (©NTB)

Personvernpolicy