Anne Merethe Prinos årets litteraturkritiker

Litteraturkritikerprisene for 2007 ble torsdag delt ut på Litteraturhuset i Oslo. Årets kritiker ble Anne Merethe K. Prinos. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX<p> </p>
Litteraturkritikerprisene for 2007 ble torsdag delt ut på Litteraturhuset i Oslo. Årets kritiker ble Anne Merethe K. Prinos. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX 

Anne Merethe K. Prinos er utnevnt til Årets kritiker. Prinos er litteraturkritiker i Aftenposten og generalsekretær i Norsk kritikerlag, som deler ut kritikerprisene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikerlaget delte torsdag ut fire priser for 2007 – for beste oversettelse, beste barne- og ungdomsbok, beste voksenbok, og prisen Årets litteraturkritiker.

Kritikerprisen for beste oversettelse gikk til Stig Sæterbakken for boka «Eldreomsorgen i Øvre Kågedalen» av Nikanor Teratologen. Prisen for beste barne- og ungdomsbok ble tildelt Fam Ekman for hennes «Kall meg onkel Alf». Carl Frode Tiller fikk kritikerprisen for beste voksenbok med «Innsirkling».

To av prisvinnerne får et trykk av Niclas Gulbrandsen og to får et tresnitt av Ståle Blæsterdalen.

Komplekst

«Eldreomsorgen i Øvre Kågedalen» er ifølge juryen et meget spesielt verk. «Det er en roman som i alle henseender er en tabuoverskridende og moralsk rystende odyssé inn i de nedrigste regioner av menneskelivet», skriver juryen.

«Blandingen av surrealistisk og skittenrealistisk bygdefortelling, høysang, overdrivelseskunst, aparte overgrep og referanser til filosofiske og litterære mesterverk innenfor europeisk kultur, gjør »Eldreomsorgen i Øvre Kågedalen” til en selsom leseerfaring, mener juryen om Stig Sæterbakkens oversettelse.

Komplekst mener juryen at også ordene og bildene i Fam Ekmans «Kall meg onkel Alf» er.

Vinneren av prisen for beste barne- og ungdomsbok har i over 30 år laget originallitteratur for barn og voksne. Historiene er enkle og rammer spor av andre fortellinger. I «Kall meg onkel Alf» ”bekreftes Ekmans enestående vilje og evne til å kombinere det konsist språklige og det visuelle”, mener juryen.

Skjørt samspill

Fortiden er ifølge juryen sterkt til stede i Carl Frode Tillers roman «Innsirkling», der hovedpersonen har mistet minnet og som i en annonse ber folk som kjenner ham ta kontakt for å belyse fortiden for ham. Tiller viser seg både som en formgiver og som forfatter «med dyp og skarp innsikt i det vanskelige og ofte skjøre samspillet mellom mennesker som står hverandre nær», mener juryen.

Prisen «Årets kritiker» har voldt Norsk kritikerlags generalsekretær Anne Merethe K. Prinos bekymringer. Slike bekymringer har ikke kritikerlagets jury hatt.

– Vi har hatt mange diskusjoner og individuelle meninger, både om kvalitetskriterier for en god kritiker og rangeringen av disse. Tekstene fra årets prismottaker befant seg fra første stund et sted der våre kriterier overlappet hverandre, sier jurymedlem Anne Schäffer. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Siste nytt
16:38Helse og livsstilNordmenn har lav tillit til at andre følger smittevernseglene16:29NorgeKripos involvert i europeisk gigantaksjon mot kryptert, kriminelt nettverk15:57VerdenJeffrey Epsteins tidligere partner Ghislaine Maxwell pågrepet15:51Helse og livsstil«Henke» Larsson om tapet av broren: – Å snakke om mental helse er ingenting å skamme seg over15:27NorgeMye ustabilt vær og haglbyger i Sør-Norge torsdag15:03NorgeMann sjekket ut av Hagen-saken14:45VerdenSverige runder 70.000 coronasmittede14:41Verden– Dette er en massedød på et nivå som vi ikke har sett på lang, lang tid13:36NorgePR-nestor: – Erkjenner at kommentarene er rasistiske13:36VerdenErkerivalene Fatah og Hamas forenes mot Vestbredden-annektering13:34VerdenMeghan Markles advokater: Tjente én milliard pund i turismeinntekter12:51VerdenVerda held pusten medan Israel klargjer anneksjon: – Spikaren i kista12:31NorgeRapport: Politiet som rykket ut under moskéangrepet, ble ledet feil av Google Maps12:04NorgeKlage forsinker byggestart for 22. juli-minnestedet12:01MotorHareide står fast på E18-krav for å støtte Fornebubanen – full klinsj med Oslo og Viken11:31PengerAndelen uføretrygdede fortsetter å øke11:09VerdenSvenske myndigheter skulle øve på corona-scenarier – glemte de eldre10:52VerdenFryktelige scener i Myanmar: – Ble kvalt av en bølge av leire som traff dem10:40Norge«Et skjødesløst og uansvarlig stykke sensasjonsjournalistikk»10:27NorgeDød mann i Bjørvika i Oslo er identifisert
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus