Over 50 drept i Gaza – fredssamtaler avbrutt

<div class="viewNews">Foto: Ibraheem Abu Mustafa, SCANPIX/REUTERS.</div><p> </p>
Foto: Ibraheem Abu Mustafa, SCANPIX/REUTERS.
 

Den humanitære situasjonen på Gazastripen er nå verre enn noen gang siden Israel rykket inn i området i 1967.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blokaden Israel har satt i verk gir ikke landet økt sikkerhet, mener hjelpeorganisasjoner.

I stedet fungerer den som en form for kollektiv avstraffelse som rammer uskyldige sivile, skriver Amnesty International, Redd Barna og andre organisasjoner i en rapport torsdag. Israel mener at landets tiltak i Gaza er både lovlige og nødvendige.

Israelerne avsluttet sist mandag en større militæroperasjon i Gaza, men tirsdag kveld ble det igjen meldt om sammenstøt. Blokaden av området ble trappet opp i januar, etter en sterk økning i antallet palestinske rakettangrep mot mål i Israel.

«Dramatisk»

Blokaden har ført til «en dramatisk økning» i arbeidsledigheten og dypere fattigdom blant palestinerne i Gaza, het det i rapporten som hjelpeorganisasjonene la fram torsdag. Forsker Gro Hasselknippe i Fafo sier til NTB at rapporten stemmer med hennes observasjoner.

– Den økonomiske situasjonen er verre enn noen gang, folk kan ikke jobbe som normalt og nesten all produksjon ligger nede. Palestinerne får ikke inn råstoffer og andre materialer de trenger for å kunne produsere, forteller hun.

– Situasjonen i Gaza er i det hele tatt prekær som følge av volden, den skaper stor frykt og svært mange rammes. Men befolkningen sulter ikke, på tross av pengemangelen – folk har til det daglige brød, tilføyer Gro Hasselknippe.

Arbeidsløse

Ifølge rapporten fra hjelpeorganisasjonene er mer enn 1,1 millioner palestinere avhengige av matvarehjelp. Av de 110.000 som hadde jobber i privat sektor på Gazastripen, har 75.000 mistet arbeidet, het det på BBCs nettsider torsdag.

– Hvis ikke blokaden oppheves med det aller første, vil det bli umulig å redde Gaza fra en katastrofe. Dermed vil også ethvert håp om fred i området bli knust, sier Geoffrey Dennis i organisasjonen Care International UK til den britiske rikskringkastingen.

Organisasjonene anklager ifølge Daily Telegraph Israel for å bryte folkeretten med sin blokade. De mener blokaden rammer uskyldige sivile like hardt som geriljafolk, og er i strid med internasjonale regler for en okkupasjonsmakts plikter, skriver London-avisen. (©NTB)

Personvernpolicy