FN ber Karzai slå ned på narkotikabakmenn

93 prosent av verdens opium kommer nå fra Afghanistan, som siden den USA-ledede invasjonen i 2001 har blitt verdens største heroinprodusent. Foto: Scanpix
93 prosent av verdens opium kommer nå fra Afghanistan, som siden den USA-ledede invasjonen i 2001 har blitt verdens største heroinprodusent. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghanske myndigheter må slå ned på narkotikabakmenn, noen av dem med forbindelser helt inn i regjeringen, krever FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om opium
* Afghanistan produserte i fjor 8.200 tonn råopium, en økning på 34 prosent fra 2006. Året før var økningen på hele 60 prosent, viser tall fra FNs organ for narkotikabekjempelse (UNODC).
* Landet står nå for 93 prosent av verdens opiumsproduksjon, og har nærmest skaffet seg verdensmonopol på produksjon av heroin.
* Råopium utvinnes fra opiumvalmuenes frøkapsler og inneholder morfin.
* Heroin skilles ut fra morfin ved en kjemisk prosess og framstår vanligvis som et hvitt eller brunlig pulver. (NTB)

– Mektige personer kompromitterer rettssystemet ved hjelp av bestikkelser, korrupsjon og trusler, konstaterer lederen for FNs organ for narkotikabekjempelse i Afghanistan, Christina Gynna Oguz.

– Dersom afghanerne skal få det rettsvesenet og de fungerende institusjonene de fortjener, kan ikke dette lenger tolereres, slår hun fast.

93 prosent av verdens opium kommer nå fra Afghanistan, som siden den USA-ledede invasjonen i 2001 har blitt verdens største heroinprodusent.

Helt til topps

Bakmennene har kontakter helt til topps, og blant dem som anklages for å være tungt involvert i trafikken er president Hamid Karzais egen bror og valgkampleder, Ahmed Wali Karzai, flere av statsrådene i regjeringen, samt mannen som er satt til å lede kampen mot narkotika i landet, viseinnenriksminister Mohammed Daoud.

– Det må settes i verk nye tiltak mot korrupte tjenestemenn som er involvert i den ulovlige narkotikavirksomheten, sier Christina Gynna Oguz.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Korrupsjon er et avgjørende hinder for å løse narkotikaproblemene, og det er ikke enkelt å bekjempe korrupsjon når ditt eget maskineri er korrupt, konstaterer hun.

Mobile laboratorier

Mens mange av heroinlaboratoriene tidligere lå i Pakistan, er de nå å finne på afghansk side av grensa, konstaterer FNs organ for narkotikabekjempelse (UNODC). Flere av laboratoriene er mobile og derfor vanskelige å avsløre.

– Flesteparten av disse laboratoriene eies av afghanere som har svært gode forbindelser til høytstående regjeringstjenestemenn, sier Oguz.

Også smuglingen er svært godt organisert, og involverer mektige menn med gode forbindelser helt til topps, konstaterer hun.

Taliban involvert

Taliban, som nærmest fikk slutt på all opiumsdyrking mens de satt ved makten, har også snudd og er nå involvert i trafikken.

Lokale krigsherrer med bånd til Taliban skattlegger smuglerrutene, og opprørerne krever også 10 prosent skatt av lokale bønder som dyrker opium sør i landet.

– Det er klare indikasjoner på at Taliban er involvert i framstilling og smugling, og at de også tar sin del av overskuddet fra denne handelen, sier Oguz. (©NTB)