Statsadvokaten motsetter seg ny Treholt-sak

<p>Wien, Østerrike 1983-08: De mest alvorlige av russiske utvisninger fra Norge,  kom i kjølvannet av spionasjesakene knyttet til Gunvor Galtung Haavik og Arne  <strong>Treholt</strong>. Dette bildet som riksadvokaten sendte ut i forbindelse med  avsløringen av Arne <strong>Treholt</strong> i 1984 viser <strong>Treholt</strong> i samtale med de  russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august  1983. Foto: Overvåkningspolitiet </p>
Wien, Østerrike 1983-08: De mest alvorlige av russiske utvisninger fra Norge, kom i kjølvannet av spionasjesakene knyttet til Gunvor Galtung Haavik og Arne Treholt. Dette bildet som riksadvokaten sendte ut i forbindelse med avsløringen av Arne Treholt i 1984 viser Treholt i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august 1983. Foto: Overvåkningspolitiet

Påtalemyndigheten mener at det ikke er grunnlag for å gjenoppta spionasjesaken mot Arne Treholt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble klart da statsadvokat Stein Vale torsdag overleverte påtalemyndighetens bemerkninger til Treholts gjenopptakelsesbegjæring til advokat Janne Kristiansen, leder i Gjenopptakelseskommisjonen.

Statsadvokaten mener det ikke foreligger nye opplysninger i saken som skulle tilsi at saken må opp for retten på nytt. Han mener at det heller ikke foreligger «særlige grunner» eller «tungtveiende hensyn» som ifølge loven kan føre til ny sak, melder Aftenposten.no. Statsadvokat Stein Vale er ikke enige med forsvarerne på et eneste punkt og avviser alle momenter som Treholt mener taler for gjenopptakelse av saken.

Arne Treholt ble pågrepet på Fornebu i januar 1984 og siktet for spionasje til fordel for Sovjetunionen og KGB. Året etter ble han dømt til 20 års fengsel. Treholt ble benådet i 1992, etter å ha sonet nesten åtte og et halvt år av dommen.

Både i 1988 og i 1992 forsøkte han å få saken gjenopptatt, men i begge tilfellene avslo både lagmannsretten og Høyesteretts kjæremålsutvalg begjæringene.

Gjenopptakelseskommisjonen vil trolig komme med en avgjørelse i saken i løpet av året. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Siste nytt
17:17VerdenFødte på parkeringsplass: – Det var utrolig!16:38Helse og livsstilNordmenn har lav tillit til at andre følger smittevernseglene16:29NorgeKripos involvert i europeisk gigantaksjon mot kryptert, kriminelt nettverk15:57VerdenJeffrey Epsteins tidligere partner Ghislaine Maxwell pågrepet15:51Helse og livsstil«Henke» Larsson om tapet av broren: – Å snakke om mental helse er ingenting å skamme seg over15:27NorgeMye ustabilt vær og haglbyger i Sør-Norge torsdag15:03NorgeMann sjekket ut av Hagen-saken14:45VerdenSverige runder 70.000 coronasmittede14:41Verden– Dette er en massedød på et nivå som vi ikke har sett på lang, lang tid13:36NorgePR-nestor: – Erkjenner at kommentarene er rasistiske13:36VerdenErkerivalene Fatah og Hamas forenes mot Vestbredden-annektering13:34VerdenMeghan Markles advokater: Tjente én milliard pund i turismeinntekter12:51VerdenVerda held pusten medan Israel klargjer anneksjon: – Spikaren i kista12:31NorgeRapport: Politiet som rykket ut under moskéangrepet, ble ledet feil av Google Maps12:04NorgeKlage forsinker byggestart for 22. juli-minnestedet12:01MotorHareide står fast på E18-krav for å støtte Fornebubanen – full klinsj med Oslo og Viken11:31PengerAndelen uføretrygdede fortsetter å øke11:09VerdenSvenske myndigheter skulle øve på corona-scenarier – glemte de eldre10:52VerdenFryktelige scener i Myanmar: – Ble kvalt av en bølge av leire som traff dem10:40Norge«Et skjødesløst og uansvarlig stykke sensasjonsjournalistikk»
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus