Statsadvokaten motsetter seg ny Treholt-sak

<p>Wien, Østerrike 1983-08: De mest alvorlige av russiske utvisninger fra Norge,  kom i kjølvannet av spionasjesakene knyttet til Gunvor Galtung Haavik og Arne  <strong>Treholt</strong>. Dette bildet som riksadvokaten sendte ut i forbindelse med  avsløringen av Arne <strong>Treholt</strong> i 1984 viser <strong>Treholt</strong> i samtale med de  russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august  1983. Foto: Overvåkningspolitiet </p>
Wien, Østerrike 1983-08: De mest alvorlige av russiske utvisninger fra Norge, kom i kjølvannet av spionasjesakene knyttet til Gunvor Galtung Haavik og Arne Treholt. Dette bildet som riksadvokaten sendte ut i forbindelse med avsløringen av Arne Treholt i 1984 viser Treholt i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august 1983. Foto: Overvåkningspolitiet

Påtalemyndigheten mener at det ikke er grunnlag for å gjenoppta spionasjesaken mot Arne Treholt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble klart da statsadvokat Stein Vale torsdag overleverte påtalemyndighetens bemerkninger til Treholts gjenopptakelsesbegjæring til advokat Janne Kristiansen, leder i Gjenopptakelseskommisjonen.

Statsadvokaten mener det ikke foreligger nye opplysninger i saken som skulle tilsi at saken må opp for retten på nytt. Han mener at det heller ikke foreligger «særlige grunner» eller «tungtveiende hensyn» som ifølge loven kan føre til ny sak, melder Aftenposten.no. Statsadvokat Stein Vale er ikke enige med forsvarerne på et eneste punkt og avviser alle momenter som Treholt mener taler for gjenopptakelse av saken.

Arne Treholt ble pågrepet på Fornebu i januar 1984 og siktet for spionasje til fordel for Sovjetunionen og KGB. Året etter ble han dømt til 20 års fengsel. Treholt ble benådet i 1992, etter å ha sonet nesten åtte og et halvt år av dommen.

Både i 1988 og i 1992 forsøkte han å få saken gjenopptatt, men i begge tilfellene avslo både lagmannsretten og Høyesteretts kjæremålsutvalg begjæringene.

Gjenopptakelseskommisjonen vil trolig komme med en avgjørelse i saken i løpet av året. (©NTB)

Personvernpolicy