Fant britisk krigsskip på Ofotfjordens bunn

Rester av den britiske jageren HMS Hunter, som ble senket under slaget om Narvik i 1940, er funnet på 305 meters dyp i Ofotfjorden. Foto: Forsvaret / SCANPIX
<p> </p>
Rester av den britiske jageren HMS Hunter, som ble senket under slaget om Narvik i 1940, er funnet på 305 meters dyp i Ofotfjorden. Foto: Forsvaret / SCANPIX  

Den britiske jageren HMS Hunter som ble senket under slaget om Narvik i 1940, er funnet på 305 meters dyp i Ofotfjorden, melder Sjøforsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hunter var ett av flere tyske og allierte fartøy som ble senket under et dramatisk sjøslag den 10. april 1940. Den nær 100 meter lange jageren var inntil nå det eneste av dem som ikke var funnet og identifisert, heter det på Sjøforsvarets nettsider.

95 av besetningen døde da Hunter ble senket. Av mannskapet på 145, ble 50 plukket opp av tyskerne.

Skipet var del av en gruppe britiske fartøy som angrep og senket flere av de tyske skipene som 9. april satte i land styrker i Narvik. Hunter klarte imidlertid ikke å komme seg ut av fjorden, skipet ble skutt i brann og sank etter å ha kollidert med søsterskipet HMS Hotspur.

Det var det norske marinefartøyet KNM Tyr som fant jageren ved hjelp av et nytt, avansert ekkolodd. En fjernstyrt miniubåt klarte deretter å identifisere vraket som HMS Hunter. Funnstedet 7,5 nautiske mil vest for havna i Narvik blir fra nå betraktet som en krigsgrav.

– Vi har vært i kontakt med britene. De er overveldet over funnet, og vil holde en minnemarkering på funnstedet førstkommende lørdag, sier Tyrs skipssjef Tom Thorgrimsen.

Flere store britiske krigsskip er i området i forbindelse med en militærøvelse. (©NTB)

Personvernpolicy