Mener cannabis-saken har forgreninger til utlandet

<p>Det er så langt avdekket 35 cannabisplantasjer i et område med 20 mils radius fra Oslo. Over 80 personer mistenkt og siktet i saken, som mangler sidestykke i Norge. {nl}Foto: Politiet / SCANPIX</p>
Det er så langt avdekket 35 cannabisplantasjer i et område med 20 mils radius fra Oslo. Over 80 personer mistenkt og siktet i saken, som mangler sidestykke i Norge. {nl}Foto: Politiet / SCANPIX

Økokrim, Tollvesenet og politi fra flere land er koblet inn i etterforskningen av alle cannabisplantasjene på Østlandet. Nå blir etterforskningen samordnet under Kripos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim skal følge pengesporet, og Tollvesenet skal jobbe med mulig utførsel av cannabis fra Norge, får NTB opplyst av Kripos. Det er så langt avdekket 35 cannabisplantasjer i et område med 20 mils radius fra Oslo. Så langt er over 80 personer mistenkt og siktet i saken, som mangler sidestykke i Norge.

– Disse sakene er fordelt på ni politidistrikter. Det er snakk om et fenomen som er nytt i Norge. Det har pågått i et drøyt års tid, slik det ser ut nå, sier Atle Roll-Matthiesen i Kripos.

– Vi tror ikke vi har sett slutten på dette ennå, sier han.

Går etter bakmenn

Politiet mener saken har forgreninger til andre land, blant annet England, Nederland og Canada samt Norges naboland. Dansk politi deltok på samordningsmøtet i Kripos-hovedkvarteret i Oslo onsdag, der politiets videre strategi ble lagt. Den retter seg blant annet mot bakmenn, internasjonale forbindelser og kartlegging av eventuelle kriminelle nettverk.

– Vi har kontakt med andre land for å styrke sakene vi har her og for å ramme de som står bak. Vi ser at noen personer er mer sentrale enn andre, sier Roll-Matthiesen til NTB.

Hoveddelen av de siktede og mistenkte er vietnamesiske, noe Roll-Matthiesen mener indikerer internasjonale forgreninger og forbindelser til menneskesmugling, arrangerte ekteskap og ulovlig opphold.

Flere av de pågrepne skal også være involvert i grov volds- og vinningskriminalitet.

Flere forbindelser

Etterforskningen av enkeltsaker skal fortsatt skje lokalt, men Kripos skal samle informasjonen og se etter mønstre. Politiet har allerede funnet forbindelser mellom flere av enkeltsakene, og det er personer i saken som knytter narkoproduksjonen til utlandet, ifølge Kripos.

Roll-Matthiesen peker på at de foreløpige analysene som er gjort ved Kripos viser det er knytninger mellom siktede ved flere plantasjer som spenner over flere politidistrikt.

– Når vi i tillegg sammenligner sakene her i Norge med informasjon vi har fått fra utenlandsk politi, er det rimelig å anta at dette er organisert, sier han.

– Selges i Norge

Så langt har ikke politiet funnet holdepunkter for å si at stoffet som produseres i Norge har tilsiktet noe annet marked enn det norske. Likevel er det tidligere fra flere hold pekt på at de enorme mengdene som er funnet er altfor store for Norge alene.

– Det vi har sett så langt, er at stoffet er blitt omsatt i Norge, sier Roll-Matthiesen.

Han understreker at etterforskningen fortsatt er i en tidlig fase.

– Det er for tidlig å si noe om distribusjonskanalene, sier Roll-Matthiesen. (©NTB)

Personvernpolicy