Vil løse demensgåten

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere i Nord-Trøndelag tar nå mål av seg til å løse demensgåten og finne fram til forebyggende tiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) som tror de kan finne svar på en del ubesvarte spørsmålene rundt demens.

– Informasjonen vi har gjennom helseundersøkelsen gir oss en unik mulighet til å finne risikofaktorer og årsaker til demens. Kunnskap som kan gi oss metoder for å forebygge, sier Jostein Holmen til adressa.no.
Jensen er daglig leder i HUNT-forskningssenter i Verdal og professor i samfunnsmedisin.

Stadig flere vil få denne diagnosen i årene som kommer. I Norge har vi 9000 nye tilfeller hvert år, og med den kommende eldrebølgen er tallet ventet å stige. Men likevel er kunnskapen om sykdommen mangelfull.

Vil avdekke risikofaktorer
Over 100 000 nordtrøndere er med i Helseundersøkelsen i Nord Trøndelag. De siste tre tiårene er detaljerte helseopplysninger blitt samlet inn i tre omganger. Den siste undersøkelsen er ennå ikke avsluttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå vil forskerne se etter sammenhenger mellom demensdiagnoser og opplysninger de har samlet inn om deltakernes helse og livsstil. For slik å finne frem til likheter mellom de som er rammet av sykdommen – både miljømessige og genetiske.

Slik kan risikofaktorer for å utvikle demens avdekkes. Og målet er at forebyggende tiltak skal kunne settes i gang.

Framtidsrettet
Det er Alzheimers sykdom som er årsaken til de fleste tilfeller av demens. Andre typer aldersdemens skyldes hovedsakelig forhold i blodårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som skjer ved demens er at strukturer i hjernen skrumper inn og forbindelsen mellom nervecellene i hjernen blir ødelagt, sier Holmen, som selv har behandlet demente pasienter.

Det er kjent for forskerne at demens kan ha en arvelig komponent, men i tillegg til dette tror de at miljømessige faktorer spiller inn. Det er kunnskap om dette Holmen nå håper det skal bli mulig å si noe om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskningen HUNT nå utfører kan bli viktig for hvordan helsesektoren kan drive planlegging rundt demens og demenspasienter i framtida.
Holmen mener man med denne undersøkelsen vil få større forståelse for hva som kreves for å møte denne pasientgruppa.

– Bare det å få diagnosen kan gi depresjon. Dette er en trasig sykdom. Hjelpeløshet er gjennomgående, sier han.