– Nei til rakettskjold betyr NATO-utmelding

Senterpartiets forsvarspolitiske talsmann Alf Ivar Samuelsen mener at et norsk nei til NATOs rakettskjold i realiteten betyr en norsk utmelding fra forsvarsalliansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialistisk Venstrepartis leder Kristin Halvorsen varslet tirsdag i Bergens Tidende at det kan være aktuelt for Norge å legge ned veto mot rakettskjoldet i NATO. Samuelsen frykter det kan bety over og ut for Norges NATO-medlemskap.

– I ytterste konsekvens må Norge gå ut av NATO ved et eventuelt veto, sier Samuelsen til Klassekampen.

Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad støtter Samuelsens vurdering.

– I absolutt verste fall kan det bli situasjonen, sier Lundestad.

Lundestad kan ikke huske at Norge noen gang formelt har lagt ned et veto i NATO. Men han viser til at Norge sammen med Danmark og enkelte andre land i praksis klarte å blokkere Spanias medlemskap i alliansen under Franco.

Et veto vil ikke bli godt mottatt, mener Lundestad.

– Det vil bli tatt svært ille opp i de fleste NATO-land om Norge legger ned et formelt veto mot rakettskjoldet. Kutymen i NATO er ikke å sette saker helt på spissen på den måten. Da ville ikke NATO fungere, sier Lundestad.

Men professor Rolf Tamnes ved Institutt for forsvarsstudier tror ikke at et eventuelt norsk veto mot rakettskjoldet vil få dramatiske følger.

– Jeg vil ikke dramatisere dette for mye. Håndteringen i etterkant av et veto vil avgjøre hva som skjer videre, sier han, og legger til at det ikke er noen logisk sammenheng mellom det å legge ned et veto, og å måtte forlate alliansen. (©NTB)

Personvernpolicy