- Innvandrere bruker mindre hasj

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)<br><p> </p>
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
 

Personer med innvandrerbakgrunn fra Asia eller Afrika har lavere rusmiddelbruk enn vestlige innvandrere og etniske nordmenn, viser en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruk av hasj, alkohol og snus er lavere både blant voksne og ungdom, og spesielt lavt blant kvinner. Det viser en ny rapport fra SIRUS.

Dette bryter med hva man tidligere har trodd. Bakgrunnen for rapporten er en gjennomgang av syv ulike undersøkelser som tok for seg rusmiddelbruk blant personer med innvandrerbakgrunn.

– Det mest interessante funnet gjelder bruk av hasj. Flertallet av undersøkelsene viser at både voksne og ungdom med afrikansk eller asiatisk bakgrunn er mer restriktive i bruken av hasj enn personer med vestlig bakgrunn.

- Dette bryter med hva man tidligere har trodd, sier Tord Finne Vedøy fra SIRUS i en pressemelding.

Han har sammen med forsker Ellen Amundsen gått gjennom undersøkelsene som dekker både ungdom og voksne og er utført av eller i samarbeid med SIRUS i perioden 2000-2007.

Både for ungdom og voksne viser alle undersøkelsene at det er store forskjeller i bruk av alkohol ut fra landbakgrunn og religiøs tilknytning.

Etniske nordmenn hadde hyppigst drukket og vært beruset.

Ungdom med asiatisk eller afrikansk bakgrunn hadde i mindre grad drukket noen gang eller vært beruset enn øvrig innvandrerungdom.

Og det var mer sjelden at muslimske voksne og ungdom hadde drukket noen gang eller vært beruset enn kristne eller ikke-religiøse personer.

For både voksne og ungdom varierer røyking mindre ut fra landbakgrunn og religiøs tilhørighet enn alkoholbruk. Dagligrøyking ser derimot ut til å være mer fremtredende blant voksne enn blant unge voksne uansett bakgrunn.

Personvernpolicy