John McCain blir republikanernes presidentkandidat

71 år gamle John McCain blir republikanernes presidentkandidat i USA. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY.
71 år gamle John McCain blir republikanernes presidentkandidat i USA. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY.

Krigsveteranen fra Vietnam, 71 år gamle John McCain, blir republikanernes kandidat ved presidentvalget til høsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABCNyheter/Houston) McCain vant primærvalgene i alle de fire statene Texas, Ohio, Vermont og Rhode Island og har dermed nådd grensen på 1191 delegater ved partilandsmøtet til sommeren. Det har lenge i praksis vært overveiende sannsynlig at ingen kunne ta ham igjen, men i natt ble det formelt klart.

I natt ble det også kjent at han vil få den formelle støtten fra George W. Bush om at Bush ønsker McCain som sin etterfølger i Det hvite hus. Også den republikanske motkandidaten som har holdt ut lengst, Mike Huckabee, erklærte i natt sin støtte til McCain og sa at han nå ville bruke sine ressurser og sin erfaring for å støtte McCain og det republikanske partiet i valgkampen videre.

McCain overvant en krise i sin valgkamp sist sommer, da han nesten gikk tom for ressurser og ble praktisk talt utelukket som kandidat til å vinne nominasjonen.

Han må nå overvinne en splittelse i det republikanske partiet, fordi store deler av partiets velgere mener at McCain ikke er konservativ nok i verdier og økonomisk politikk.

Han har som erklært politikk at han vil opprettholde de amerikanske militære styrker i Irak og gjennomføre den planen som Bush har lagt om å oppnå en militær seier i Irak i samarbeid med Iraks egne myndigheter.

Dersom McCain skulle vinne presidentvalget til høsten, vil han som 72-åringen når han eventuelt overtar som president, bli den eldste person noensinne som flytter inn i Det hvite hus.

Mens republikanerne nå har avklart hvem som blir deres presidentkandidat, fortsetter valgkampen på demokratenes side mellom Hillary Clinton og Barack Obama om hvem av dem som skal bli McCains motkandidat ved presidentvalget den 4. november.

Fakta om John McCain
• Født i august 1936 på en militærbase i den da amerikanske kanalsonen i Panama. Både faren og farfaren var admiraler.

• Gift. Har sju barn, tre av dem fra sitt første ekteskap, som endte i skilsmisse.

• Døpt i Den episkopaliske kirke, men regner seg som baptist.

• Utdannet offiser og var jagerpilot under Vietnamkrigen.

• Skutt ned under et bombetokt i 1967 og satt fem og et halvt år som krigsfange til 1973 da Paris-avtalen ble inngått mellom USA og Nord-Vietnam.

• Jobbet i ledelsen i sin svigerfars øldistribusjonsfirma, før han gikk inn i politikken.

• Medlem av Representantenes hus fra 1983 til 1987, og senator for Arizona siden 1987.

• Søkte også den republikanske presidentnominasjonen i 2000, men tapte for George W. Bush.

Personvernpolicy