Ny valgthriller mellom Obama og Clinton

Barack Obama og Hillary Clinton startet tirsdagens valgthriller med én seier hver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Columbus (NTB-Andreas Bondevik): I de avgjørende delstatene Ohio og Texas er det helt jevnt og fortsatt uklart hvem som vinner.

Barack Obama vant over Clinton i Vermont med nesten 60 prosent av stemmene, men Clinton slo tilbake og stanset Obamas lange seiersrekke i Rhode Island, viser valgdagsmålinger.

I Ohio og Texas viste målingene såpass jevnt løp at ingen av de amerikanske mediene foreløpig tatt sjansen på å utrope noen vinner. Men da rundt 40 prosent av stemmene i Ohio var talt opp, ledet Clinton klart.

Voldsomt press

Clinton er under et voldsomt press og må vinne minst en av de to delstatene, mange mener hun må vinne klart i begge to for å ha en mulighet til å bli demokratenes presidentkandidat.

De siste meningsmålingene før valget viste 44 prosent oppslutning for begge i Ohio, mens Clinton hadde en knapp ledelse i Texas med 47 prosent mot 44 prosent for Obama.

Irak-krigen

Obama vant i Vermont, etter å ha sikret seg klart flertall i alle velgergrupper, også blant hvite kvinner og eldre velgere som man på forhånd antok ville stemme på Clinton. En viktig årsak til at så mange av disse stemmene gikk til Obama, er at Irak-krigen er en viktig sak for mange velgere i Vermont.

Ifølge valgdagsmålingene sikret Obama seg støtte fra 60 prosent av de kvinnelige velgerne og velgere over 60 år i Vermont, mens to av tre menn og nesten to av tre hvite velgere stemte på ham.

– Skandaløse metoder

Clinton-kampanjen beskyldte tirsdag Obama-leiren for å ha brukt «skandaløse og udemokratiske» metoder under valget i Texas. Ifølge Clintons valgkampanje skal flere av hennes tilhengere ha blitt nektet å komme inn på nominasjonsmøter.

Obama-leiren tilbakeviser anklagene og kaller dem et latterlig forsøk på å minimalisere nominasjonsmøtenes betydning.

Fremmøte under valgene i de fire delstatene ligger an til å bli rekordhøyt, ifølge amerikanske medier. (©NTB)

Personvernpolicy