Nei-mannen som sa ja til fred:

Ian Paisley trekker seg

<p>Nord-Irlands førsteminister og partileder for Democratic Unionist Party (DUP), Ian Paisley (81), intervjues her på Stormont Castle i Belfast. Han fortalte denne uken at han trekker seg fra stillingene som førsteminister og partileder. (Foto: Reuters/Harrison Photography /Handout/Scanpix) </p>
Nord-Irlands førsteminister og partileder for Democratic Unionist Party (DUP), Ian Paisley (81), intervjues her på Stormont Castle i Belfast. Han fortalte denne uken at han trekker seg fra stillingene som førsteminister og partileder. (Foto: Reuters/Harrison Photography /Handout/Scanpix)

Den tidligere så uforsonlige politikeren trekker seg som førsteminister i Nord-Irland i en alder av 81 år. - Det er på tide å gå videre, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Ian Paisley
* Født i Armagh 6. april 1926.
* Sønn av en baptistpastor. Debuterte som predikant 16 år gammel.
* Grunnla i 1951 Free Presbyterian Church. Sterkt kritisk til den katolske kirken. Har uttalt at paven er antikrist.
* Framsto som en politisk maktfaktor på 1960-tallet. Har vært kjent for sin uforsonlige holdning overfor Nord-Irlands katolske minoritet.
* Grunnla i 1971 Democratic Unionist Party (DUP), som i 2005 ble det største partiet i provinsen.
* Valgt til det britiske parlamentet i 1970 og til EU-parlamentet i 1979.
* Motstander av Langfredagsavtalen fra 1998.
* Etter at Sinn Fein imøtekom hans krav om å avvæpne seg og gi avkall på vold i kampen for et forent Irland, inngikk Paisley i 2007 en avtale om maktdeling med Sinn Fein.
* Varslet tirsdag at han går av som partileder og førsteminister i Nord-Irland i mai.
(Kilde: Reuters) (©NTB)

Belfast (NTB-AFP-AP): Den protestantiske presten Ian Paisley har bestemt seg for å gå av som førsteminister i Nord-Irland i mai. 81-åringen trekker seg også som partileder.

- Jeg kunne ha fortsatt, men jeg har bestemt meg for å gå av. Det er på tide å gå videre. Jeg tok denne avgjørelsen for flere uker siden, sa Paisley og la til at han fortsetter som medlem av den nordirske provinsforsamlingen i Stormont og det britiske parlamentet.

Den siste tiden har det vært økende press fra Paisleys eget parti, Democratic Unionist Party (DUP), om at han må gå av. Paisley har ledet partiet siden han var med på å grunnlegge det i 1971.Forrige måned trakk sønnen Ian Paisley jr. seg som statssekretær etter å ha blitt kritisert for sine forbindelser til en eiendomsutvikler.

«Dr. No»

Den tidligere uforsonlige protestantiske pastoren og politikeren har vært en svoren tilhenger av at Nord-Irland fortsatt skulle være en del av Storbritannia.Han gikk også under kallenavnet «Dr. No» for i årevis å ha svart bastant «nei!» og «aldri!» på ethvert forslag om fredsavtale.Men siden mai i fjor har han vært leder for Nord-Irlands selvstyreregjering etter at de største partiene på protestantisk og katolsk side, henholdsvis DUP og Sinn Fein, gikk med på å dele makten.

Rivaler ble partnere

Hans nestkommanderende har vært tidligere erkerival Martin McGuinness fra Sinn Fein, den politiske fløyen til den nå avvæpnede IRA-geriljaen, som har ønsket å forene Nord-Irland med republikken Irland.- Avgjørende rolle- Dette er helt klart en viktig avgjørelse for ham og for den politiske prosessen, men jeg ser selvsagt fram til å samarbeide med den som blir valgt til DUP-leder og førsteminister, sa McGuinness tirsdag.

3.000 døde

Analytikere forventer at nestleder i DUP, Peter Robinson, kommer til å ta over som partileder, skriver DPA. McGuinness mener Paisley spilte en avgjørende rolle i arbeidet med å få til en maktdeling mellom partene i Nord-Irland.

- Den historiske avgjørelsen han tok da han gikk inn i regjering med Sinn Fein har endret kursen til den irske historien for alltid, sier McGuinness til BBC.

Over 3.000 mennesker mistet livet i politisk vold i Nord-Irland i løpet av de 30 årene fram til den såkalte langfredagsavtalen om fred fra 1998. Paisley fyller 82 år i april, bare noen dager før tiårsjubileet for signeringen av langfredagsavtalen. (©NTB)

Personvernpolicy