Britene brukte astrolog i kampen mot Hitler

Louis de Wohl (til høyre) ble benyttet av britiske spioner for å matche spådommene til Hitlers egne astrologer. Her 15 år etter krigens slutt hvor han sammen med en prest kikker i sin egen bok «The Citadel of God». Louis de Wohl forfattet også romersk-katolske noveller. (Foto: AP).
Louis de Wohl (til høyre) ble benyttet av britiske spioner for å matche spådommene til Hitlers egne astrologer. Her 15 år etter krigens slutt hvor han sammen med en prest kikker i sin egen bok «The Citadel of God». Louis de Wohl forfattet også romersk-katolske noveller. (Foto: AP).

I ren desperasjon hyret britisk etterretning inn en astrolog for å finne ut hva som skjulte seg i Hitlers sinn. Dermed håpet de å kunne forutsi hva som ville bli utgangen på Den andre verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien om astrologen Louis de Wohl er som hentet ut av en spionroman. Men den er, ifølge det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP), helt sann og har kommet for dagen via nye dokumenter som er blitt frigitt fra den britiske etterretningstjenestens arkiver.

Meningene om den tyskfødte astrologen, som flyktet til England i 1935, varierte. Det viser brev og notater fra hans spionkolleger. - Jeg har aldri likt Louis de Wohl - han slår meg som en sjarlatan og svindler, skrev Dick White, som senere ble leder for de hemmelige britiske tjenestene, MI5.

Fikk kapteinsgrad

Men denne skepsisen ble ikke delt av Sir Charles Hambro, sjefen for de britiske Special Operations, som engasjerte de Wohl som en del av sitt agentnettverk som strakte seg utover hele Europa. Louis de Wohl fikk rang som kaptein i den britiske hæren, og skal ha blitt sendt av selveste Winston Churchill til USA for å overbevise amerikanerne om at tyskerne ville tape krigen hvis USA sluttet seg til de allierte.

I leiligheten han hadde fått tildelt av britiske myndigheter i et av Londons mest fasjonable strøk, innredet de Wohl det han kalte "Psykologisk Forskningsbyrå". Her skrev han horoskoper om både allierte og tyske ledere, til bruk for britisk etterretning.

Uvitende om astrologer

Frode Færøy, historiker ved Hjemmefrontmuseet i Oslo, har aldri hørt om at astrologer har vært brukt av etterretningen under 2. verdenskrig.

- Etterretningstjenesten vil jo snu på veldig mange steiner på jakt etter informasjon om en fiende eller motstander, sier Færøy, som ser på denne historien mest som en kuriositet. Han presiserer at han uttaler seg for egen regning, og ikke på vegne av Hjemmefrontmuseet.

- Kan vi vente oss flere slike funn etter hvert som flere arkiver fra krigens dager åpnes?

- Jeg tror ikke vi finner ting som forandrer de store linjene i krigshistorien. Det kan være dokumenter som belyser spesielle sider ved krigen, motstandskampen eller samfunnslivet rundt som i liten grad tidligere har vært kjent både for offentligheten og også for historikere, sier Færøy, som legger til at de fleste arkiver nå er åpnet for forskere. I Norge er mer eller mindre alt materiale fra Den andre verdenskrig nå tilgjengelig, hevder han.

Skiftet stadig identitet

Louis de Wohl ble født i Berlin i 1903 og flyktet til England fordi han hadde jødiske aner. Hans kone Alexandra flyktet til Chile, hvor hun presenterte seg som rumensk prinsesse. Selv hevdet de Wohl vekselvis at han var ungarsk adelsmann, sønn av en østerriksk dirigent, barnebarn av en britisk bankmagnat og en slektning av borgermesteren i London. Han markedsførte seg like gjerne som «Den moderne Nostradamus».

Han skapte seg et ry som spåmann etter en middag i den spanske ambassaden i London, hvor en spansk hertuginne ba ham om å tyde Hitlers horoskop for den britiske utenriksministeren, Lord Halifax.

En fare for etterretningstjenesten

Etter hvert var det mange som begynte å stusse litt over den selverklærte spåmannen. Noen mente hans forutsigelser var noe vage. Andre hevdet han var løsmunnet og derfor en fare for etterretningstjenesten. Og det var slett ikke Wohls horoskoper som brakte USA inn i krigen, det var det japanske angrepet på Pearl Harbor 7. desember 1941.

Senere ble hans tjenester erklært uønsket. Ifølge MI5s korrespondanse var det flere som foreslo å «kvitte seg» med de Wohl, enten ved å plassere ham i en interneringsleir eller sende ham til en fjern avkrok. To andre alternativer er i ettertid blitt «strøket over», som det heter i Associated Press' artikkel.

Etterretningen beskytter sine kilder

Den norske historikeren tror en del ting blir «glemt» med vilje.

- Noe er klausulert, forklarer han. - Man kan tenke seg at det er ting som gjerne anses for å være sensitive spørsmål, særlig i forhold til fremmede makter. Det gjelder både amerikanere, briter og russere. Eller det kan berøre sentrale politikere, egne ledere, som man føler er for sensitivt til at det kan slippe ut.

- Tror du at den britiske etterretningstjenesten syntes det var så flaut at man hadde tydd til en tvilsom astrolog, at det var derfor de ikke friga disse opplysningene før nå?

- Det er vanskelig for meg å kunne mene noe om det. Generelt kan man si at hemmelige tjenester alltid er veldig varsomme. De verner om kildene sine og hvilke metoder de bruker, sier Færøy, som ikke utelukker at tilsvarende historier kan dukke opp i norske arkiver.

- Det vil alltid ligge skatter for historikere i arkiver. Det behøver ikke være fordi de er hemmelige, det kan like gjerne være fordi man ikke har sett disse skattene eller ikke festet seg ved dem. Interessen for kilder forandrer seg hele tiden. Så senere historikere kan bli interessert i kilder vi ikke synes er interessante i dag. Perspektivet forandrer seg hele tiden, mener den norske historikeren.

Personvernpolicy