Rusa Moses på Sinai

Illustrasjonsfoto: Scanpix<br><p> </p>
Illustrasjonsfoto: Scanpix
 

En israelsk forsker mener at Moses var påvirket av psykedeliske stoff da han mottok de ti bud. Tøv, sier norsk professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den israelske forskeren Benny Shanon som skriver at Moses trolig har vært påvirket av narkotika da han mottok de ti bud.

Han tror det samme stoffet kan ha vært inne i bildet da mannen, som blir regnet som grunnleggeren av jødedommen, så Gud åpenbare seg som en brennende tornebusk.

– Hva Moses og hans opplevelser på fjellet Sinai angår, kan det ha vært en overnaturlig kosmisk hendelse, men det tror jeg ikke. Da var det snarere en begivenhet der Moses og Israels folk i fellesskap brukte narkotika, sier den israelske forskeren ifølge NTB.

Stoffet det er snakk om skal komme fra barken på akasietreet, som ofte nevnes i Bibelen. Shanon mener dette var vanlig å bruke i jødiske ritualer.

Studien hans ble offentliggjort denne uka, og Shanon har selv innrømmet at han skal ha prøvd narkotika.

- Rent skjært tøv

Sigurd Hjelde er professor i religionshistorie ved Universitetet i Oslo og avviser disse nye «funnene».

- Dette er rent skjært tøv. Vi vet ingenting om Moses, ikke engang om han har levd eller om han bare er en oppdiktet person, sier Hjelde til ABC Nyheter.

Hjelde mener ingen kan si noe sikkert om skikkelsen Moses. Noen forskere mener han har levd andre ikke. De eneste kildene som finnes er de fem Mosebøkene, og de karakteriseres som både mytiske og legendariske.

- En skal være forsiktig med å presentere historisk kunnskap om Moses, alt baserer seg på gjetning, slår Hjelde fast.

Personvernpolicy