Naboer bryter med Colombia

Ecaudorianske soldater ankom mandag grenseområdet mot Colombia. (Foto: Scanpix)
Ecaudorianske soldater ankom mandag grenseområdet mot Colombia. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuela og Ecuador sender soldater til grenseområdene og bryter diplomatiske bånd med Colombia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den spente situasjonen i Sør-Amerika har tilspisset seg etter at colombianske soldater krysset grensa til Ecuador og drepte en av FARC-geriljaens øverste ledere lørdag.

Både Ecuador og Venezuela har sendt soldater til grenseområdene mot Colombia. Ecuador har flydd inn tropper med helikopter, mens Venezuelas president, Hugo Chavez, sender tanks med tropper til grensa.

Chile, Mexico og Brasil tilbyr seg nå å mekle, og i dag holder Organisasjonen av amerikanske stater et krisemøte for å diskutere den spente konflikten.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har også uttrykt bekymring over krisen i Sør-Amerika. Han har uttalt at han er urolig over den økede spenningen og den opphetede retorikken som nå blir tatt i bruk.

Utviser diplomater

Ecuador annonserte mandag at de vil bryte alle diplomatiske bånd over grensa til Colombia. Fra før de har allerede kalt hjem sin ambassadør i den colombianske hovedstaden Bogota, samtidig som de har utvist Colombias ambassadør i landet, melder BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Venezuela har kastet ut alle colombianske diplomater, inkludert ambassadøren.

Angrepet lørdag skal ha ødelagt en avtale om å løslate den tidligere colombianske presidentkandidaten Ingrid Betancurt, som ble tatt som gissel av FARC-geriljaen for seks år siden. Forrige uke ble fire gisler løslatt etter en avtale forhandlet fram av Hugo Chavez.

Beskyldninger mot nabolandene

Colombia mener opprørerne skal ha forsøkt å kjøpe uranium, og beskylder både Ecuador og Venezuela for å ha bånd til FARC-geriljaen.

- Vi går ikke etter en nasjonal gerilja, men transnasjonale terrorister, påstår sjefen for det statlige colombianske politiet.

Både Ecuador og Venezuela avviser blankt beskyldningene og sier de er vant til løgner fra styresmaktene i nabolandet.

FARC-geriljaen har i over førti år kjempet for sitt uttalte mål som er mer rettferdig fordeling av fremgangen og velstanden i Colombia. Ifølge eksperter finansierer de virksomheten i stor grad gjennom kokainhandel, samtidig som de holder hundrevis av mennesker som gisler.