- Rakettskjoldet er uunngåelig

<p>Bildet viser antennene til et rakettskjold ved Misawa Air Base i Nord-Japan, hvor japanerne og amerikanerne bygger verdens mest avanserte rakettskjold, tilsvarende det som er tenkt i Europa. Prosjektet har forandret sikkerhetsbalansen i Asia. Foto: AP Photo / Itsuo Inouye / Scanpix.</p><p> </p>
Bildet viser antennene til et rakettskjold ved Misawa Air Base i Nord-Japan, hvor japanerne og amerikanerne bygger verdens mest avanserte rakettskjold, tilsvarende det som er tenkt i Europa. Prosjektet har forandret sikkerhetsbalansen i Asia. Foto: AP Photo / Itsuo Inouye / Scanpix.  

Kristin Halvorsen vil nedlegge et veto mot et rakettskjold i Europa. – Men et skjold er uunngåelig så lenge USA, Polen og Tsjekkia er enige, sier forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO er i ferd med å sluttføre diskusjonen om størrelsen på sitt eget rakettskjold, og om det skal kobles sammen med USAs rakettforsvar.

- Alle vedtak må være enstemmige. Hvis Norge motsetter seg et rakettskjold, så får vi ikke noe vedtak i NATO om en godkjennelse av et sånt forsvar. Konsekvensen av et slikt veto vil være at det ikke blir bygget et felles rakettforsvar i Europa, sier forsker John Kristen Skogan ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til ABC Nyheter.

Forsker John Kristen Skogan ved NUPI mener at rakettskjoldet i Europa vil bli en realitet, med eller uten NATOs støtte. Foto: NUPI.Forsker John Kristen Skogan ved NUPI mener at rakettskjoldet i Europa vil bli en realitet, med eller uten NATOs støtte. Foto: NUPI.

Bakgrunnen for uttalelsen er at SV-leder Kristin Halvorsen ikke utelukker å nedlegge norsk veto mot NATOs planlagte rakettskjold på toppmøtet i april.

- Jeg tror det går an å stoppe rakettskjoldet. Kampen er ikke tapt, sier Halvorsen til Bergens Tidende.

- Er uunngåelig

Ifølge NUPI-forskeren, kan Norge bare stanse NATOs tilslutning til det amerikanske rakettskjoldet. Men skjoldet vil bygges med eller uten NATO sin hjelp

- Spørsmålet er om NATO skal fatte et vedtak om å slutte seg til disse planene. NATO har i flere år arbeidet med å undersøke mulighetene for et rakettskjold, ja, faktisk før USAs planer.

- Et skjold er uunngåelig så lenge USA, Polen og Tsjekkia er enige. Det er ikke så mye NATO kan foreta seg utover å legge press på landene, sier til han ABC Nyheter.

Skogan mener at prisen å betale for å ikke slutte seg til de amerikanske planene, er at NATO blir satt på gangen når det gjelder innflytelse.

- Men spørsmålet er hva den nye amerikanske administrasjonen vil gjøre. Dette blir nemlig dyrt for USA. Vi skal være klar over at det er en betydelig støtte for et slikt forsvar, men man er uenige om hvor mye penger man skal satse, og hvor stor effektivitet man skal kreve.

- Men så lenge USA, Tsjekkia og Polen er enige, vil rakettskjoldet komme uansett.

Vil ikke stoppe russiske raketter

Den amerikanske fysikeren David Wright sa i fjor at rakettskjoldet president George W. Bush vil utplassere i Polen og Tsjekkia, ikke vil fungere. Det er for lite til å forsvare seg mot russiske raketter, og for langt borte til å oppdage iranske

- Jeg liker ikke ordet skjold - det er mer en netting. Det vil stanse noen raketter, og vil aldri være 100 prosent effektivt. Krysserraketter, som i prinsippet er førerløse fly, vil ikke kunne stanses, fordi de flyr så lavt.

Og i likhet med Wright mener Skogan at skjoldet er for lite til å forsvare seg mot russiske raketter.

- De fleste testene som har vært kjørt, har vært vellykkede. Men spørsmålet er hva som skjer dersom det kommer mange raketter på en gang, sier Skogan.

Han mener at ambisjonene etter hvert kan vokse til å ha et forsvar mot russerne.

- Og det kan fort føre til et rustningskappløp.

Personvernpolicy