– Beinet sto ikke til å redde

Artikkelen fortsetter under annonsen

Matthias Lanzinger (27) måtte amputere deler av det kvestede venstrebeinet tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulykken skjedde under verdenscuprennet i super-G søndag. Fra startnummer 30 mistet Lanzinger kontrollen og traff en port i stor fart. TV-bildene viste umiddelbart at østerrikerens venstre bein var stygt skadd.

Uten redningshelikopter i bakken, måtte et VIP-helikopter rekvireres, og det tok seks timer før Lanzinger var framme ved operasjonsbordet på Ullevål universitetssykehus.

– Etter å ha utført mye kirurgi har vi ikke greid å reetablere sirkulasjonen i leggen hans. Det betyr at vi må amputere beinet, sa Lars Engebretsen, professor i ortopedi ved Ullevål universitetssykehus, til NTB.

Fløyet inn

Den østerrikske professoren Thomas Hölzenbein ble fløyet inn til Oslo mandag for å bistå teamet på Ullevål. Hölzenbein utførte den andre operasjonen på landsmannen samme kveld.

– Vi var veldig godt fornøyd med at han kom. Ved sykehuset har vi karkirurger, men det østerrikske skiforbundet henvendte seg til oss med ønske om at Hölzenbein skulle bistå. Han er anerkjent og flink, og han utførte den siste operasjonen – og det utmerket. Men skaden var bare for stor til at operasjonen lyktes, slo Engebretsen fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge leggbena i Lanzingers venstrebein ble slått tvers av i ulykken, og den skadde foten slo ukontrollert rundt i kastene nedover fjellsiden.

– Ved skaden brekker først bena, og når foten blir slynget rundt som i dette tilfellet, ryker blodårene tvers av. Da blir det ingen sirkulasjon i den delen som er nedenfor bruddstedet, og etter åtte-ti timer dør vevet, forklarte Engebretsen, som selv ikke hadde sett opptakene av ulykken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny blodbane

Kirurgene greide å lage en ny blodbane inn til det skadde vevet i leggen til 27-åringen, men kvestelsene var for store til at beinet kunne reddes.

– På Ullevål har vi stadig inne tilsvarende skader etter fall- og trafikkulykker, og vi er veldig vant til slikt, men erfaringer viser at hastighetsgraden har veldig mye å si for utfallet. Det er et tidsaspekt her også, men de fleste klarer å beholde foten selv om den ikke blir helt normal igjen etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvor lenge blir Lanzinger liggende i Oslo?

– Det kommer an på om det tilstøter ytterligere komplikasjoner. Med en så stor skade kan det skje. Men han blir sendt tilbake til Østerrike så fort det er tilrådelig, sa den norske professoren.

Engebretsen var selv med på å formidle det triste budskapet til Matthias Lanzinger og hans forlovede på sykehuset. Alpinisten har ligget i kunstig koma siden innleggelsen ettersom han også pådro seg en hodeskade i ulykken, men var våken en kort stund tirsdag morgen.

– Han var så vidt våken i morges. Da snakket jeg med ham og forklarte ham hva som måtte gjøres. Selvfølgelig var det ille for ham å høre, sa Lars Engebretsen. (©NTB)

Se fallet: