God generalprøve, men hva sier premieren i morgen?

<p> Barack Obama lover endringer Amerika kan stole på. Foto: <span style="font-size: 12pt; font-family: Arial">Audun Tjomsland</span> </p>
Barack Obama lover endringer Amerika kan stole på. Foto: Audun Tjomsland

Barack Obama hadde 16.500 mennesker i sin hule hånd og gjennomførte en god generalprøve i Houston natt til i dag. Premieren i dag kan bli vanskeligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Begge hovedpersonene er nå tilbake i Texas, og i Houston gjorde Barack Obama støttet av sin kone Michelle en flott og inspirerende forestilling, sannsynligvis med mer entusiastisk og i hvert fall et betydelig større publikum ”Hallo Dolly” lengre nede i gaten.

Men litt lengre opp i landet, i Austin, Texas, minnet Hillary Clinton om at det er slett ikke sikkert at en god generalprøve fører til en god premiere for Obama. Hennes optimisme på egne vegne tyder på at hun føler seg trygg på at primærvalgene nå tirsdag slett ikke vil føre til at må trekke seg. Og bevæpnet med ny informasjon fra Canada, fikk hun Obama over på defensiven.

Hilton såvidt varm
- Jeg er jo bare så vidt blitt varmet opp, sa Hillary Clinton da hun kom til Texas fra Ohio i går. Hennes ammunisjon kom i form av en rapport som telegrambyrået AP skal ha fått fra kanadiske myndigheter. Disputten gjelder Obamas holdning til det nordamerikanske frihandelsområdet NAFTA og tok en alvorligere vending i går.

Rapporten sies å bekrefte at en representant for Obama fortalte kanadiske myndigheter at det ikke ville være nødvendig å ta Obamas trusler alvorlig om å trekke USA ut av frihandelsområdet mellom Canada, USA og Mexico. Rykter kan tilbakevises, mens skriftlige rapporter er verre.

Michelle Obama lot seg gripe i en samtale med en av tilskuerne som ikke hadde råd til å betale for sykeforsikring.Michelle Obama lot seg gripe i en samtale med en av tilskuerne som ikke hadde råd til å betale for sykeforsikring.Tillitssvikt mot Obama
Clinton mener at denne saken rokker ved tilliten til Obama også i andre sammenhenger. Hun mener det reiser tvil om alt han sier og lover i valgkampen, hvis det viser seg at han snakker med to tunger – og at de tungene sier forskjellige ting om den samme viktige saken.

I sin tale i Houston i natt nevnte Obama verken NAFTA eller Canada: Han har åpenbart bestemt seg for å følge Ronald Reagans gamle knep om ikke å la kritikk gå inn på seg, i håpet om at kritikken dermed skulle gå over. Reagan gikk under navnet teflon-presidenten, fordi intet så ut til å gi han riper i lakken eller varige merker på andre måter.

Uvisst utfall
Det er ingen som nå kan vite hvordan valgene i dag vil ende. Men de fleste sier det at Clinton neppe kan fortsette hvis hun ikke vinner begge de to store delstatene Texas og Ohio. Det hevdes at Obama vil vinne i Vermont, og at også delstaten Rhode Island kan vende seg bort fra Clinton etter lojalitet helt fra Bill Clintons dager som presidentkandidat i 1992.

For delstatene Texas og Ohio er det stadig små variasjoner mellom de som kommer fra de forskjellige meningsmålerne; men det må være lov også for dem å si at, sorry, her er det så jevnt at ingen kan si hvordan det ender.

Rekordoppslutning
I Texas har det lenge vært mulig å forhåndsstemme, og antall forhåndsstemmer slår alle rekorder. Nå er det antall delegater det tales om, og i følge telegrambyrået Associated Press var antall delegater med bundet mandag slik: Blant demokratene har førstemann til 2,025 vunnet, og der har Obama nå 1,187 delegater mot Clintons 1,035. På den republikanske siden er vinnertallet 1,191 delegater, og der er McCain nær ved å lykkes med 1.014 delegater allerede mot Huckabees 257 delegater.

Personvernpolicy