Klimavennlig hvalkjøtt

<p>Illustrasjonsfoto:<a href="http://www.flickr.com/photos/strangeones/308910342/">Flickr.com</a></p>
Illustrasjonsfoto:Flickr.com

Spis hval og redd planeten er meldingen fra hvalfangstforkjempere. Greenpeace er ikke så begeistret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke tvil om at hvalkjøtt er den mest klimavennlige kjøttypen du kan spise, sier Rune Frøvik.

Han er daglig leder i Høge Nord Alliansen, som jobber for levende kystsamfunn og bærekraftig bruk av ressursene til sjøs.

Det er en ny undersøkelse som viser at hvalfangst er mye mindre skadelig for klimaet enn oppdrett av storfe, melder Reuters.

Åtte hvalfiskbåter var med i undersøkelsen, og det viser seg at fangst av en kilo hvalkjøtt gir et utslipp av drivhusgasser på 1,9 kilo. Tilsvarende tall for storfekjøtt er 15,8 kilo.

Viktigere at hvalen overlever

Altså kan du spise åtte måltider med hvalkjøtt før utslippene kommer opp på nivået til ett kjøttmåltid.

Greenpeace er likevel ikke overbevist om at det er hvalkjøtt vi bør leve av i framtida.

– Så godt som all mat er mer miljøvennlig enn storfekjøtt. Men det er viktigere at hvalen som art overlever enn at vi får ned utslippene av drivhusgasser ved å spise den, sier Truls Gulowsen i Greenpeace til Reuters.

Møte i London

Denne uken skal Høge Nord Alliansen delta på et møte i London i regi av The International Whaling Commission (IWC). Det er den fastlåste situasjonen mellom land som er for og imot hvalfangst som skal opp til diskusjon.

Men Frøvik i Høge Nord Alliansen er ikke veldig positiv. Han mener IWC heller enn å tillate kontrollert hvalfangst helst vil forby det.

– Vi sammenligner IWC med ein fotballklubb som opererer kun med den regelen at fotball er forbudt, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus