Hemmelig USA-plan for å styrte Hamas

Illustrasjonsfoto <br><p> </p>
Illustrasjonsfoto
 

USA satte i verk en hemmelig plan for å styrte Hamas, etter at de med overveldende flertall sikret seg regjeringsmakt under valget i de palestinske områdene i 2006.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Vanity Fair, som i en fyldig artikkel i sitt aprilnummer avdekker Bush-administrasjonens spill for å få gjeninnsatt det palestinske valgets tapere, Fatah.

Det amerikanske tidsskriftet viser til hemmeligstemplede dokumenter og har snakket med en rekke sentrale aktører som bekrefter planen.

Ønsket borgerkrig

USAs plan gikk ut på å framprovosere en palestinsk borgerkrig, blant annet ved å ruste opp de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice og sikkerhetsrådgiver Elliott Abrams var sentrale i planen, og Fatahs omstridte sikkerhetssjef Muhammad Dahlan var en nøkkelperson på palestinsk side.

Den amerikanske planen slo imidlertid helt feil. I stedet for å tvinge Hamas fra makten, var det Dahlan og hans menn som måtte flykte fra Gazastripen i juni 2007.

– Fatah-kupp

– Selv om dette i ettertid er framstilt som et Hamas-kupp, var det egentlig et Fatah-kupp som slo feil, sier visepresident Dick Cheneys tidligere midtøstenrådgiver David Wurmser.

– Det virker på meg som om dette ikke var noe Hamas-kupp, men et Fatah-kupp som ble kvalt i fødselen, sier Wurmser til Vanity Fair.

Wurmser tror ikke at Hamas i utgangspunktet hadde noe ønske om å jage Fatah ut av Gazastripen, noe som da også resulterte i at de mistet regjeringsmakten etter at president Mahmoud Abbas til amerikansk jubel oppløste regjeringen og innsatte en ny regjering uten Hamas.

– Skitten krig

– Bush-administrasjonen drev en skitten krig i et forsøk på å sikre seier for et korrupt diktatur, sier Wurmser.

Han forteller om bitter konflikt innad i den amerikanske administrasjonen og legger ikke skjul på sin skuffelse over det han kaller Bushs hykleri.

– Det er en makeløs mangel på samsvar mellom presidentens uttalte ønske om å fremme demokrati i Midtøsten, og politikken han fører. Det er det stikk motsatte, sier visepresidentens tidligere rådgiver.

Wurmser forlot Det hvite hus i protest i juli 2007. (©NTB)

Personvernpolicy