Undersøkelse: Aromaterapi har ingen effekt

Aromaterapi har ingen helbredende effekt, viser en ny amerikansk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved Ohio State University tok for seg to av de vanligste oljene som benyttes i aromaterapi, lavendel og sitron, og gjennomførte en rekke eksperimenter på forsøkspersoner.

– Alle vet at placeboeffekten kan ha en sterk innvirkning på folks helse, men ut over dette ønsket vi å se om disse aromatiske oljene faktisk forbedret helsen på en målbar måte, sier Janice Kiecolt-Glaser.

Psykologi- og psykiatriprofessoren ledet undersøkelsen som ga et heller nedslående resultat sett med aromaterapeutenes øyne.

Vann virket bedre

Ikke i ett eneste eksperiment lot det seg påvise noen helsebringende effekt av aromaterapibehandlingen, og i enkelte tilfeller viste det seg at destillert vann hadde større effekt enn lavendel.

– Budskapet blir derfor at den gode lukten kanskje får deg til å føle deg bedre, men at man ikke må ta for gitt at dette vil endre fysiologien din, sier Kiecolt-Glaser.

Smerte og stress

For å undersøke virkningen av aromaterapeutenes velluktende remedier, festet forskerne små bomullskuler dynket i ulike oljer og destillert vann foran neseborene til 56 friske mannlige og kvinnelige forsøkspersoner med normal luktesans.

Forsøkspersonene ble deretter utsatt for alt fra psykologiske tester til smerte- og stresstester, og forskerne målte blodtrykk og hjerterytme underveis.

Verken lavendel eller sitron hadde positiv effekt på immunsystemet eller kroppens evne til å døyve smerte eller stress.

Sitronolje bidro rett nok positivt til forsøkspersonenes humør, men hadde ingen fysisk effekt, viser undersøkelsen som i april skal publiseres i tidsskriftet Psychoneuroendocrinology.

Ingen indikasjoner

– Dette er trolig den mest omfattende undersøkelsen som noensinne er utført på dette området, men menneskekroppen er uendelig kompleks, sier professor og indremedisiner William Malarkey.

– Dersom en pasient benytter disse oljene og føler seg bedre, lar det seg ikke bevise at de ikke forbedrer denne personens helse, sier han.

– Men vi greide ikke å finne kvantitative indikasjoner på at disse oljene har noen psykisk effekt for folk flest, legger han til. (©NTB)

Personvernpolicy