Nordmenn hardere på flaska – skyver grense for misbruk

Ola og Kari nordmanns oppfatning av hva som er alkoholmisbruk har endret seg i takt med at det gjennomsnittlige alkoholforbruket øker, viser en ny undersøkelse fra Statens institutt for rusmiddelforsk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen sammenligner nordmenns holdninger til alkoholmisbruk i 1964, 1989 og 2006.

– Vi finner en betydelig liberalisering av holdningene fra 1964 til 1989, men dette har forsterket seg til 2006. Det er en klar sammenheng. Jo mer folk drikker, jo mer liberale blir deres oppfatning av hva «alkoholmisbruk» er, sier SIRUS-forsker Sturla Nordlund til Aftenposten.

Undersøkelsen hans offentliggjøres i tidsskriftet Addiction Research and Theory denne uken.

Undersøkelsen viser blant annet at mens folk før så på det å drikke alene som uttrykk for problemer som ikke er bra, så aksepteres denne formen for drikking noe mer enn før.

I samme periode som holdningene har blitt mer liberale, har alkoholvanene endret seg betydelig. I 1964 drakk hver og en av oss over 15 år i gjennomsnitt 3,5 liter ren alkohol i året. I fjor var forbruket mer enn 6 liter.

– Dette er det registrerte forbruket. Det er et stort uregistrert forbruk, så vi drikker i realiteten mer, sier Nordlund.

Fortsatt er det helgefylla som preger det norske drikkemønsteret.

– Vi drikker litt mer til hverdags, på toppen av den gamle gode helgefylla. Når vi drikker, så drikker vi mye. I Norge drikker man for å kjenne det, sier Nordlund. (©NTB)

Personvernpolicy