Ny ball gjør livet lettere for dommerne

<p>Det hender Gunnar Pettersen sier fra til håndballdommerne. Her fra en tidligere VM-kvalifiseringskamp mot Romania. (Foto: Knut Fjeldstad, Scanpix) </p>
Det hender Gunnar Pettersen sier fra til håndballdommerne. Her fra en tidligere VM-kvalifiseringskamp mot Romania. (Foto: Knut Fjeldstad, Scanpix)

En ball som kommuniserer at den har vært i mål, skal for første gang benyttes under håndball-VM neste år. - Jeg tror ikke det blir avgjørende, sier landslagssjef Gunnar Pettersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) melder mandag at de har gitt klarsignal for et elektronisk system som skal melde fra om ballen har krysset mållinjen eller ikke. To danske selskap har utviklet et system med trådløs kommunikasjon hvor digitale signaler formidles mellom ball og målstenger til dommernes mottakere. Det skal skje innen et halv sekund etter hendelsen. Det skriver IHF i en pressemelding.

I tillegg skal systemet kunne formidle nøyaktig fart på skuddene.

Ifølge pressemeldingen vil systemet fjerne enhver tvil om ballen har vært innenfor streken. Men hvor ofte er lagene egentlig usikre på det? Og kan dette være med å avgjøre jevne matcher?

Helt nytt

Landslagssjef Gunnar Pettersen tror ikke dette blir avgjørende. Han hadde ikke en gang hørt om oppfinnelsen eller IHF-avtalen da ABC Nyheter ringte.

- Det er ikke der dommerproblemene ligger, for å si det sånn. I gamle dager hadde vi måldommere med flagg, men jeg anser ikke dette som noe stort problem. Jeg kan ikke huske at jeg har opplevd at dette har vært avgjørende, sier Pettersen før han stopper litt opp og spoler tilbake til klubbkampen mellom Sandefjord og Runar fra i fjor høst. Bortelaget vant 27-26.

- Ja, den kampen kunne endt uavgjort, hvis jeg husker rett. Det var en ball til Sandefjord som var inne, men som dommerne ikke godkjente, forteller Pettersen.

Ikke dårligere baller

Norge spiller kvalifisering mot Ukraina i juni i år, men den nye balltypen skal offisielt brukes for første gang i herre-VM i Kroatia om ett år. Landslagstreneren vil imidlertid ikke bli mistolket og mener det kan være greit å ha et slikt system på plass.

- Selv om det ikke skjer i hver kamp, kan det være fint å ha dette. Så lenge ballen ellers er lik, mener Pettersen.

De danske leverandørene lover at ballene vil være av samme standard som spillerne ellers er vant med fra store mesterskap.

Personvernpolicy