Nye sanksjoner mot Iran

Iran og president Mahmoud Ahmadinejad er ilagt nye sanksjoner av FNs sikkerhetsråd. (Foto: Scanpix)<br><p> </p>
Iran og president Mahmoud Ahmadinejad er ilagt nye sanksjoner av FNs sikkerhetsråd. (Foto: Scanpix)
 

FNs sikkerhetsråd gir igjen Iran et smekk over fingrene. Rådet har for tredje gang vedtatt sanksjoner mot Teheran og landets kontroversielle atomprogram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har siden januar vært klart at sanksjonene kom til å bli vedtatt i Sikkerhetsrådet ettersom de ble støttet av rådets fem faste og seks andre medlemsland. Men det var viktig for de europeiske sanksjonspådriverne Storbritannia, Frankrike og Tyskland å ha så bred støtte som mulig.

Mandag stemte 14 av de i alt 15 medlemslandene i Sikkerhetsrådet for sanksjonene. Indonesia avsto fra å stemme.

Skeptiske

Både Libya, Vietnam, Sør-Afrika og Indonesia har vært skeptiske til resolusjonsutkastet som var utarbeidet av Tyskland og de fem faste medlemmene. Men omfattende vestlig diplomati førte til slutt til bred oppslutning.

Iran avviser anklagene fra Vesten om at landet vil bruke atomprogrammet til å produsere kjernefysiske våpen, og Teheran har ignorert de tidligere rundene med sanksjoner fra FN.

Iran avviser også den nye resolusjonen og sier den er et brudd på folkeretten og kun skader Sikkerhetsrådets omdømme.

– Sikkerhetsrådets troverdighet er allerede nedgradert til et redskap for noen få lands utenrikspolitikk, sier Irans FN-ambassadør Mohammed Khazaee.

Ambassadøren gjentar Irans budskap om at atomprogrammet kun skal brukes til fredelige formål og hevder tidligere FN-sanksjoner ikke har hatt noe rettslig grunnlag.

Reiseforbud

De nye sanksjonene innebærer ytterligere reiseforbud og økonomiske restriksjoner mot navngitte iranere og iranske selskap. De to forrige rundene med sanksjoner ble vedtatt i desember 2006 og mars 2007, og diplomater beskriver mandagens vedtak som en moderat tilstramning av de to foregående rundene.

De fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd, Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og USA, ber EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana om å holde nye samtaler med Iran for å forsøke å finne en løsning på konflikten. (©NTB)

Personvernpolicy