Hodejegere skal jakte nytt barneombud

<p>Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) har bestemt seg for å utlyse stillingen som barneombud på nytt. (Foto: Scanpix) </p>
Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) har bestemt seg for å utlyse stillingen som barneombud på nytt. (Foto: Scanpix)

Profesjonelle hodejegere skal hjelpe barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) med å finne landets neste barneombud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB-Mats Rønning) Mandag ettermiddag besluttet den ferske statsråden å lyse ut åremålsstillingen på nytt.

– Vi vil søke bistand hos et rekrutteringsselskap for å finne den best egnede kandidaten. Det ble ikke gjort forrige gang, sier Huitfeldt til NTB.

– Betyr det at du ikke er tilfreds med dem som søkte jobben sist?

– Nei, vi gjør dette fordi det ble reist kritikk mot selve ansettelsesprosessen. Jeg tar ikke stilling til kritikken, men registrerer at den kom, sier hun.

Huitfeldt sier hun ønsker seg et barneombud med sterkt personlig engasjement for barns rettigheter og stor faglig integritet.

Rask avgjørelse

Barne- og likestillingsministeren mener det var nødvendig å lyse ut stillingen på nytt for å unngå spørsmål rundt ansettelsen av et nytt barneombud.

– Jeg tror alle er tjent med at vi foretar en ny utlysning. På den måten ønsker vi å rydde av veien enhver tvil som har vært reist rundt den foregående ansettelsesprosessen.

Redd Barna, der Huitfeldt selv satt i styret mellom 2001 og 2007, har rådet statsråden til å la være å utpeke et nytt ombud.

– Det blir feil av hensyn til uavhengigheten om barneministerens kontor skal utpeke barneombudet. Vi vil ha en annen prosess, sa leder Gro Brækken til NTB før helgen.

Anniken Huitfeldt sier hun forholder seg til lovverket slik det framstår i dag og ønsker ikke å delta i en prinsipiell debatt rundt hvem som bør utnevne ombud.

– Jeg var opptatt av å ta en rask beslutning, Dersom Redd Barnas forslag skulle bli en realitet, måtte vi ha ventet i ett år på en lovendring, sier hun.

Hjermann fortsetter

Reidar Hjermann var innstilt på andreplass da tidligere barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) ansatte Ida Hjort Kraby. Hans åremålsstilling utløper 14. april.

– Dersom ansettelsesprosessen ikke er avsluttet, vil nestleder Knut Haanes fungere i stillingen som barneombud inntil det nye ombudet er på plass, sier Huitfeldt.

Statsråden har gitt departementet beskjed om at hun kjenner en av søkerne fra forrige runde, Loveleen Rihel Brenna, fra hjemstedet Jessheim. Men hun understreker at hun verken vil oppfordre henne til å søke eller la være å søke på nytt.

– Det kan du være helt trygg på, sier Huitfeldt og legger til at departementet blir nødt til å vurdere hennes habilitet dersom Loveleen Rihel Brenna søker stillingen på nytt.

Anniken Huitfeldt fikk jobben som barne- og likestillingsminister på fredag. Hun tok over etter Manuela Ramin-Osmundsen som ble felt nettopp på grunn av ansettelsen av et nytt barneombud. (©NTB)


Personvernpolicy