Nest varmest på over hundre år

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets februar er den varmeste på over 100 år, bare slått av 1990-temperaturen. Og det er på Svalbard bakketemperaturen øker mest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Februartemperaturen for hele landet lå hele 4,6 °C høyere enn normalen i februar. Noe som de siste 100 årene bare blir slått av 1990-temeraturen på 6,8 °C over normalt, ifølge Meteorologisk institutt.

Over hele landet har temperaturen i februar ligget over hva som er normalt. Tafjord hadde den høyeste maksimumstemperaturen med 13,8 °C den 8. februar, mens Cuovddatmohkki ligger på bunn med - 38,7 °C.

Nedbør

Temperaturen nærmet seg altså ny rekord, og også når det gjelder nedbør plasserer årets februar seg høyt oppe på lista. I store deler av landet har det vært mer nedbør enn normalt.

Men for landet som helhet ble det «bare» den sjuende våteste februar.

På Sunnmøre ble det nedbørsrekord i Fiskåbygd i Vanylven. Den gamle rekorden på 54,6 mm måtte da vike for hele 101,6 mm den 17. februar.

Rekordtempo på Svalbard

Selv om hele landet synes å bli varmere, er det på Svalbard oppvarmingen går raskest. Klimaforsker Ketil Isaksen kom i forrige uke tilbake med ferske data.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Isaksen driver med borehullsmålinger på Svalbard. Det blir plassert temperatursensorer ned til 100 meter under jorda, og de viser at temperaturen stiger.

Isaksens målinger viser at temperaturen stiger med 0,035 °C i året på 30 meters dyp, noe som tyder på at permafrosten varmes raskt opp.

Og selv om det kan høres lite ut, kan økningen få dramatiske konsekvenser.

- Permafrost som tiner betyr endring av grunnforholdene. Vi har allerede eksempler fra for eksempel Alpene, på hva som skjer når frosten tiner og bakken blir ustabil, sier Isaksen.