Slo hardt ned på demonstrasjon

<p>Russisk opprørspoliti slo mandag til mot en gruppe demonstranter som samlet seg i hovedstaden Moskva for å gjennomføre en ulovlig demonstrasjon mot søndagens presidentvalg. (Foto: Scanpix)  </p>
Russisk opprørspoliti slo mandag til mot en gruppe demonstranter som samlet seg i hovedstaden Moskva for å gjennomføre en ulovlig demonstrasjon mot søndagens presidentvalg. (Foto: Scanpix)

Opposisjonsleder Garri Kasparov kaller valget en farse. Flere titall personer ble pågrepet da de forsøkte å protestere mot det russiske presidentvalget i sentrum av Moskva mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 100 tungt utrustede politifolk samt sivilkledd politi grep inn da opposisjonstilhengere samlet seg til tross for at de ikke hadde fått tillatelse til å demonstrere.

Flere demonstranter ble pågrepet da de dro fram flagg og plakater, mens andre ble pågrepet da de kom ut fra en T-banestasjon i nærheten. Politiet brukte makt mot folk som ikke gjorde motstand, sier journalister på stedet. Flere fikk påsatt håndjern.

Enkelte ropte slagordet «Vi trenger et annet Russland!» da de ble skysset bort.

Pågrepet

Blant personene som ble pågrepet, er Nikita Belykh, som er leder i opposisjonspartiet Unionen av høyrekrefter, og den kjente menneskerettsforkjemperen Lev Ponomarjov.

Etter å ha blitt brakt til en politistasjon, uttalte Ponomarjov at over 100 mennesker så ut til å være pågrepet. Han sa også at politiet ikke brukte så mye makt som under tidligere demonstrasjoner, og spøkte samtidig med at Russland antas å ha fått en mer liberal president.

Favoritt

Storfavoritt Dmitrij Medvedev vant søndagens presidentvalg med 70,23 prosent av stemmene, ifølge valgkommisjonen. Han var president Vladimir Putins håndplukkede kandidat, og har samarbeidet nært med Putin i to tiår.

Begge er fra St. Petersburg, der det også ble meldt om demonstrasjoner mandag. I underkant av 3.000 mennesker samlet seg til en lovlig demonstrasjon som ble ledet av tidligere sjakkmester Garri Kasparov.

Han sier marsjen 3. mars var starten på kampen mot et ulovlig regime, og han varslet også at han håper på å etablere en alternativ nasjonalforsamling. (©NTB)

Personvernpolicy