Obama rykker fra

Obama rykker fra
Obama rykker fra

Lokal meningsmåling tyder på at Barack Obama rykker fra Hillary Clinton i innspurten foran den avgjørende primærvalget i Texas tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABCNyheter/Houston) Ifølge den aller ferskeste målingen i dag sier 47,2 prosent av spurte at de vil stemme på Obama, mens 43,8 prosent vil stemme på Hillary Clinton.

Begge kandidatene kommer tilbake for å ta sluttspurten i Texas i dag.

De har møter på samme tid i kveld, Clinton i Austin og Obama i Houston. I helgen var de begge i Ohio, hvor det også foregår et spennende primærvalg tirsdag.

Skal likevel Hillary Clinton igjen vise seg som "the Comeback Kid"? Hun har satt inn en kraftig sluttspurt gjennom TV- og radioreklame for å ta igjen Obamas lille forsprang. De har begge vært på frokost-TV i Texas i dag og understreket sin fortreffelighet.

Er Obama trygg?

Debatten dreier seg nå nesten utelukkende om Obama er et trygt valg. Ikke bare har dette vært gjennomgangstema for Clinton i mesteparten av valgkampen, de siste dagene har også mediene tatt opp temaet. De kan begynne å ta alvorlig Clintons anklagelse om at de er snillere mot Obama enn mot henne.

I dag begynner en rettssak i Chicago mot Tony Rezko, en tidligere støttespiller for Obama som blant annet kjøpte et hus fra ham. Obama sier at han i ettertid beklager huskjøpet, men bedyrer at det ikke var noe ulovlig eller uetisk med det. Men han ser nå at det kunne oppfattes slik.

I tillegg sliter Obama med forbindelsen til en av dem som uoppfordret har støttet ham offentlig, men som oppfattes som anti-semittisk i sin holdning.

"Den røde telefonen"
Og det største spørsmålet er om Obama er klar til å ta "den røde telefonen" i Det hvite hus når den ringer klokka 03 om natten fordi noe er galt i verden. Clinton sier at det krever den type erfaring hun har for å kunne gjøre det.

Obama svarer med å minne om at da "den røde telefonen" ringte om den største utenrikspolitiske sak i dette tiåret, tok Clinton telefonen og ga feil svar.

Han bruker dette som et bilde på at Clinton tok feil beslutning i 2002 da hun skulle ta stilling om å si ja eller nei til presidentens ønske om å sende amerikanske militære styrker inn i Irak.

"Den røde telefonen" er et godt eksempel på at Obama velger å svare bare på den kritikken hvor han har noe å vinne. Igjen, Clintons stemme i senatet for å tillate invasjonen i Irak kan komme til å koste henne dyrt. Kritikk om "dårlige venner" i Chicago lar han stor sett passere.

- Situasjonen er flytende og meget uviss, sa lederen for meningsmålingsinstituttet her i Texas i dag tidlig. Men han var likevel dristig nok til å offentliggjøre målingen om at Obama trekker fra.

Samtidig er det meldt uvær - med de typiske sørstats-tornadoene i Texas i dag, noe som kanskje kan være et godt bilde på innspurten på det som kan bli det avgjørende valget i hele prosessen for å finne demokratenes kandidat til presidentvalget til høsten.

Personvernpolicy