D-dag for Hillary Clinton

<div class="viewNews">Hillary Clinton ledet klart i både Texas og Ohio for noen uker siden, men nå er det praktisk talt dødt løp i begge stater. Tirsdag er det nominasjonsvalg i disse og to andre amerikanske delstater (Foto: Reuters/SCANPIX)</div>
Hillary Clinton ledet klart i både Texas og Ohio for noen uker siden, men nå er det praktisk talt dødt løp i begge stater. Tirsdag er det nominasjonsvalg i disse og to andre amerikanske delstater (Foto: Reuters/SCANPIX)

En fire hundre meter lang kø av Obama-tilhengere strekker seg rundt Westerville High School i Ohio. Ikke i nærheten av alle får plass på valgmøtet i skolens gymsal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kjørte forbi skolen der Hillary holdt tale, og det var ikke i nærheten av så mange der, sier Obama-tilhengeren Clarence Gillispie til NTB gjennom et kjempestort hvitt skjegg.

Alle trodde supertirsdag skulle avgjøre den amerikanske nominasjonskampen. Nå kan i stedet tirsdag 4. mars bli målstreken for maratonracet mellom Barack Obama og Hillary Clinton.

Etter flere timers venting eksploderer gymsalen i jubel. «Sett dere ned nå, dere får meg til å rødme», sier mannen som kan bli USAs første svarte president.

«Vi elsker deg Barack!» – Jeg elsker dere også, svarer Obama, før han begynner å snakke om den skakkjørte økonomien, Ohio-innbyggernes største bekymring.

Tilspisset kamp

Hillary Clinton ledet klart i både Texas og Ohio for noen uker siden, men nå er det praktisk talt dødt løp i begge stater. Clinton ser kanten av stupet og gikk derfor til angrep i helga for å stanse Obamabølgen. I en spekulativ TV-reklame antydet Clinton-leiren at Obama ikke er skikket til å lede landet i en krisesituasjon. Obama svarte med å beskylde Clinton for å forsøke å skremme velgerne til å stemme på henne.

Barack Obama har vunnet de elleve siste valgene og satser på å sette inn nådestøtet når Texas, Ohio, Vermont og Rhode Island holder nominasjonsvalg tirsdag. Senatoren fra Illinois har samlet inn voldsomt med penger, og har i sluttspurten kjøpt dobbelt så mye TV-reklame som Hillary Clinton i de avgjørende delstatene Ohio og Texas.

– Må vinne

Spørsmålet er hva som skal til for at Clinton erklærer seier tirsdag og fortsetter kampen om å bli demokratenes presidentkandidat. De fleste, hvis ikke alle, politiske analytikere mener hun må vinne klart i både Texas og Ohio for å holde kampanjen i live.

Selv Bill Clinton har sagt at uten seier i Texas og Ohio vil det bli svært vanskelig å fortsette kampen.

Etter tirsdagens fire valg er neste store test Pennsylvania i slutten av april. Dersom ikke Clinton vinner overbevisende tirsdag, vil trolig flere og flere superdelegater flagge sin støtte til Obama. Mange vil gjerne være på vinnerlaget og ikke minst unngå at kampen pågår helt til landsmøtet.

– Min plikt

Allerede har flere av «Hillarys superdelegater» byttet side. En av dem er John Lewis, som har heltestatus i den amerikanske borgerrettsbevegelsen.

– Det er min plikt å uttrykke folkeviljen, sier Lewis, som er kongressrepresentant fra delstaten Georgia.

Andre sier de er blitt presset og til og med truet til å støtte Obama, melder CNN.

– Man må være på riktig side når historien skrives, og mine innbyggere vil at jeg skal være del av denne drømmen, sier Kevin Conwell byrådsmedlem Cleveland City, som har et stort antall afroamerikanske innbyggere.

Legger press på Obama

Men Clinton-leieren nekter å gi inntrykk av at slaget er tapt og forsøker å legge presset over på Obama.

– De bruker minst dobbelt så mye penger som oss i Ohio og Texas. Dersom de ikke klarer å vinne disse delstatene, er det et klart signal om at demokratene ønsker at vi skal fortsette, sier en av Clintons nærmeste rådgivere Howard Wolfson.

På republikansk side er nominasjonskampen i praksis over, selv om Mike Huckabee nekter å gi seg før senator John McCain har sikret seg de 1.191 delegatene han trenger for å vinne. Han har nå 1.014 delegater mot Huckabees 257, og kommer til å vinne klart over den tidligere baptistpresten i Ohio og Texas.

Ohio blir en viktig pekepinn for McCains evne til å vinne støtte hos velgere som er kritisk til Irak-krigen. (©NTB)

ABC Nyheter følger valget i USA

Personvernpolicy