NATO frykter for nederlandsk islamkritisk film

NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer sier han frykter at publiseringen av en nederlandsk film som kritiserer islam, vil få ettervirkninger i Afghanistan, melder BBC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag demonstrerte rundt 700 mennesker mot den nederlandske filmen og mot danske avisers trykking av en Muhammed-karikatur i den afghanske byen Mazar-i-Sharif.

– Vi ønsker ikke at regjeringen vår skal ha diplomatiske forbindelser med disse to landene. Vi ønsker ikke danske og nederlandske styrker i Afghanistan. De bør kastes ut av NATO-styrken, sa Maulawi Abdul Hadi, en av organisatorene bak søndagens demonstrasjon.

Scheffer sier at han, i lys av søndagens protester, er bekymret for soldatene i Afghanistan.

– Hvis soldatene skulle komme i ilden på grunn av denne filmen, ville det bekymre meg, sier han til BBC.

Nederlandske myndigheter sier de har advart regissøren av filmen, høyrepolitiker Geert Wilders, om at filmen vil skade Nederlands politiske og økonomiske interesser.

De har også sagt at Wilders kan måtte flykte landet for sin egen sikkerhets skyld, etter at det er kommet opplysninger om dødstrusler mot politikeren.

Wilders sier filmen hans handler om Koranen, og at den vil vise «hvordan Koranen er en inspirasjon til intoleranse, mord og terror». (©NTB)

Personvernpolicy