Spent situasjon i Sør-Amerika

Spent situasjon i Sør-Amerika
Spent situasjon i Sør-Amerika

Konfliktnivået i Sør-Amerika øker etter at Colombia gikk inn i nabolandet Ecuador på jakt etter FARC-geriljaen. Søndag sendte Venezuelas president Hugo Chávez stridsvogner mot grensen til Colombia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hugo Chávez beordret søndag ti stridsvognbataljoner til grensa mot Colombia etter at colombianske soldater krysset grensa til Ecuador da de drepte en av FARC-geriljaens øverste ledere lørdag.

I tillegg satte Chávez landets krigsfly i beredskap og varslet om at han vil stenge landets ambassade i Colombia.

Dette var ingen kamphandling. Det var en feig og kaldt kalkulert handling... Chávez sier at Colombias handlinger kan sette i gang en ny krig i Sør-Amerika og advarer presidenten i nabolandet, Alvaro Uribe, mot å krysse grensen til Venezuela i lignende aksjoner. Presidenten hevder videre at hans colombianske kollega er rammet av «krigslignende galskap».

– Feigt

Den venezuelanske presidenten kaller drapet på FARC-lederen Raul Reyes for en «feig handling».

– Dette var ingen kamphandling. Det var en feig og kaldt kalkulert handling, sa Chávez i sitt ukentlige radioprogram søndag.

Ecuador protesterte søndag mot at colombianske soldater hadde krysset grensen på jakt etter FARC-geriljaen, og Ecuadors president Rafael Correa varsler at landet vil komme med en formell protest mot militæroperasjonen på ecuadoriansk territorium.

Også Ecuador kalte søndag sin ambassadør hjem fra Colombia.

Colombianske bakkestyrker tok seg lørdag inn i en FARC-leir på ecuadoriansk side av grensa. Der skal de ha funnet Reyes drept, ifølge Colombias forsvarsminister Juan Manuel Santos. 17 andre opprørere skal også ha blitt drept.

– Dette er det kraftigste slaget mot denne terrorgruppen til dags dato, sa Santos på en pressekonferanse lørdag.

Nestkommanderende

Raul Reyes, hvis egentlige navn var Luis Edgar Devia Silva, ble regnet som nestkommanderende i den venstreorienterte FARC-geriljaen.

Reyes var ett av sju medlemmer i FARCs sekretariat, og drapet er ett av de største tapene for opprørsgruppen på flere år.

Den colombianske FARC-geriljaen holder flere hundre gisler, blant annet den fransk-colombianske politikeren og tidligere presidentkandidaten Ingrid Betancourt. Frankrikes president Nicolas Sarkozy ba lørdag om at drapet på Reyes ikke må hindre bestrebelsene på å få satt Betancourt fri.

Hun skal være svært syk, og Sarkozy har sagt at han selv vil møte opp på grensen mellom Colombia og Venezuela for å hente henne, hvis hun blir sluppet fri. (©NTB)

Personvernpolicy