Lenge leve Jokke!

<strong>Verdiløse menn</strong> er en mussikal bassert på Joachim Nielsens tekst og musikk. Foto: Kristine Jakobsen <p> </p>
Verdiløse menn er en mussikal bassert på Joachim Nielsens tekst og musikk. Foto: Kristine Jakobsen  

Den legendariske musikeren Joachim Nielsen hedres med både «mussikal» på Torshovteatret og bildeutstilling på Tøyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag har «Verdiløse Menn» premiere på Torshovteatret. I denne musikalske forestillingen skildres figurene fra Joachim Nielsens tekster med presisjon og solid skuespillerhåndverk.

Karakterene Goggen, Kleggen, Knuger'n og Smith, er gjennomgangsfigurer i forestillingen, som ikke er en musikal, men mer en «mussikal», som det heter på Jokke-språket.

På rollelisten står Jan Sælid, Gard B. Eidsvold, Kim Sørensen, Finn Schau og Marte Engebrigtsen, mens Joachim Nielsens gamle band The Valentourettes, bestående av Petter Pogo, Petter Baarli og Runar «Kula» Johannessen, står for musikken. Regien er ved Anders T. Andersen, som debuterer som teaterregissør med «Verdiløse Menn». Han er til nå best kjent for sitt arbeid med NRK-suksessen «Berlinerpoplene» som gikk på TV i vinter.

Ingen ordinær musikal

Det er Jokkes bror, Christopher Nielsen, som har samarbeidet tettest med regissør Andersen om «Verdiløse Menn». Joachim Nielsens låter flettes inn i historier om damer og dop, tigging og øl, døde venner og udødelig kameratskap. Musikal eller ei: Stort lenger borte fra Broadway et det neppe mulig å komme.

Gard B. Eidsvold besitter rollen som Kleggen og sier til ABC Nyheter at skuespillerne har hatt et skjevt øye på omgivelsene i forsøket på å beskrive rusmiljøet.

- Stykket er hardt preget av Christophers tegneseriestriper. Vi ønsker å fortelle en historie på deres (de som er på kjøret, red.anm.) premisser. De er tross alt mennesker de også, mener Eidsvold.

Han har gått så dypt inn i karakteren sin at det eneste som mangler når ABC Nyheter møter han, er dunsten av alkohol.

Fans av Christopher Nielsen vil kjenne igjen situasjoner, stemninger og karakterer både fra «Slipp Jimmy Fri!» og TV-serien «To Trøtte Typer».

Trist skjebne

- Kleggen er en fyr som drømmer om et annet liv. Han befinner seg nederst på rangstigen i samfunnet. Noe som er trist. Det finnes ikke noe trøst, og han blir bare tråkka på. Det som er kult, er lojaliteten som eksisterer mellom gutta i gjengen. Noe som blir satt på prøve i stykket, forteller Eidsvold.

I åpningsscenen avslører Kleggen nyheten om at han skal bli far, til sterk mistro fra de andre som er samlet hjemme hos Goggen.

- Manuset skildrer på en bred og sterk måte hvordan det er å befinne seg på bunnen, og hvor eneste veien videre går nedover, sier Eidsvold om karakteren Kleggen, som er en såkalt «blandingsmisbruker», det vil si misbruker av både dop og alkohol.

Kunne selv havnet på skråplanet

Gard B. Eidsvold er, som mange andre av hans generasjon, vokst opp med Jokke og hans musikk.

- Han var en jævlig bra musiker, med sterke tekster som går samfunnet etter i sømmene. Rene poesien, sier Eidsvold, og avslører at han selv ikke var så fryktelig lang unna å svinge inn på feil kurs da han var yngre, men at han alltid har klart å holde seg på riktig side av loven.

- Jeg hadde ikke et personlig sterkt forhold til Jokke, men det skjedde noe etter hvert.

I forbindelse med oppsettingen av «Verdiløse Menn» har han vært nødt til å ta et dypdykk i tekstene:

- Jeg ble utrolig inspirert, og ikke minst imponert, sier Eidsvold.

Parallell fotoutstilling

Tidligere trommis fra Jokke & Valentinerne, May-Iren Aasen, åpnet før helgen en utstilling på Galleri MAP på Tøyen i Oslo. Utstillingen viser hennes private bilder av Joachim Nielsen, som hun er en nær venn av, og bilder fra deres tid sammen i bandet.

Utstillingen har fått navnet «Gutta - På Veien Med Jokke & Valentinerne», samme tittel som hun også gav boka hun skrev om bandet, som kom ut i 2005, og består av portretter av den avdøde legenden, backstagebilder og andre foto fra mange år på veien med bandet.

Utstillingen varer til slutten av april.

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy