Høyre åpner for å vrake sykehusreformen

– Regjeringen har ikke fått til en god nok styring av sykehussektoren. Vi må enten finne en ny reform eller så må regjeringen med troverdighet vise at den kan styre etter de prinsipper som ble trukket opp i 2001, sier Erna Solberg. (Foto: Scanpix)<br><p> </p>
– Regjeringen har ikke fått til en god nok styring av sykehussektoren. Vi må enten finne en ny reform eller så må regjeringen med troverdighet vise at den kan styre etter de prinsipper som ble trukket opp i 2001, sier Erna Solberg. (Foto: Scanpix)
 

Høyre-leder Erna Solberg mener problemene i helsesektoren er så store at det kan bli nødvendig med en helt ny sykehusreform.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Mats Rønning): Solberg gir helseminister Sylvia Brustad (Ap) seks måneder på å gjennomføre det hun kaller en snuoperasjon i helsesektoren. Men hun har selv ingen tro på at regjeringen ser noe behov for større endringer.

– Derfor tror jeg vi om seks måneder vil kunne fastslå at helsereformen ble mislykket og at den må vrakes. Vi må være åpne for omfattende og grunnleggende endringer, sa Solberg i sin tale til partiets sentralstyre i Oslo søndag.

Både helseminister Brustad og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk denne uka kraftig kritikk i Stortinget for manglende økonomistyring i sykehussektoren. Torsdag kveld fikk sykehusdirektør Åge Danielsen sparken fordi han hadde gitt klarsignal til bygging av et nytt sykehushotell ved Radiumhospitalet uten å ha et styrevedtak i ryggen.

Fjerne helseforetak

– Regjeringen har ikke fått til en god nok styring av sykehussektoren. Vi må enten finne en ny reform eller så må regjeringen med troverdighet vise at den kan styre etter de prinsipper som ble trukket opp i 2001, sier Erna Solberg til NTB.

Den gang ga Høyre subsidiær støtte til sykehusreformen som gjorde regionale helseforetak til eiere av landets sykehus på bekostning av fylkeskommunene. Men nå ønsker partiet en ny debatt om hvem som skal eie og drive sykehusene i framtiden. Solberg åpner for å fjerne de fire helseforetakene og samle Helse-Norge til ett rike, som hun uttrykker det.

– Hvem som helst kan eie et sykehus, det er finansieringen som er betydningsfull. Men vi har intet ønske om å lage turbulens, så hvis vi får dagens modell til å fungere, er det det beste, sier hun til NTB.

Solberg mener helseforetakene er blitt «byråkratiske mastodonter» som sluker penger uten at tilbudet til pasientene blir bedre.

– Ingen annen sektor har vokst mer og fått mer penger de siste seks årene, men problemene er ikke løst. Faktisk har helsekøene blitt lengre, sier hun.

Mulig omkamp

Høyre er ikke alene om å flagge misnøye med sykehusreformen. Lørdag varslet regjeringspartiene Senterpartiet og SV omkamp for å få til bedre politisk styring.

– Vi ser hver dag at statlig overtakelse ikke løste problemene i sykehussektoren. De folkevalgte er koblet for langt vekk fra et så viktig område for folk, sa kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa til Klassekampen.

SVs helsepolitiske talsmann Olav Gunnar Ballo mener regjeringen og opposisjonen står samlet om at sykehuspolitikken ikke kan fortsette som i dag.

– SVs motstand mot helsereformen har vært så klar at vi har et alternativt lovforslag liggende klart, sa Ballo til Klassekampen.

Ifølge Erna Solberg bør regjeringen utarbeide en nasjonal helseplan som gir Stortinget ansvar for de store føringene og overlate mindre spørsmål til sykehusene selv. Flere private aktører bør også slippes til, mener Høyre.

– Dessuten må samhandlingen bli bedre mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Det er et paradoks at 10 prosent av pasientene behandles på sykehus med 90 prosent av finansieringen når 90 prosent tas hånd om av primærhelsetjenesten for 10 prosent av finansieringen, sier Solberg. (©NTB)

Personvernpolicy