Irans president på historisk Irak-besøk

<p>Irans president Mahmoud Ahmadinejad (t.v.) møtte Iraks statsminister Nuri al-Maliki under sitt historiske besøk i nabolandet søndag. (Foto: REUTERS/Ahmed Al-Rubaye/Pool/SCANPIX)</p>
Irans president Mahmoud Ahmadinejad (t.v.) møtte Iraks statsminister Nuri al-Maliki under sitt historiske besøk i nabolandet søndag. (Foto: REUTERS/Ahmed Al-Rubaye/Pool/SCANPIX)

Irans president vil skrive et nytt kapittel i historien om forholdet mellom Iran og Irak. Men USAs president slår fast at Iran må «slutte å eksportere terror» til nabolandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bagdad (NTB-Reuters-AFP): Irans president Mahmoud Ahmadinejad sier hans besøk i Irak vil styrke båndene mellom de to nabolandene. Besøket er det første fra en iransk statsleder til Irak.

– Samtalene vi har hatt har vært svært positive. Vi har en felles forståelse av ting, og vi er enige om å styrke det politiske, økonomiske og kulturelle samarbeidet, sa Ahmadinejad på en felles pressekonferanse med sin motpart Jalal Talabani i Bagdad søndag.

Talabani beskrev Ahmadinejads besøk som historisk.

– Det irakiske og det iranske folket vil alltid gå side om side. Denne turen åpner en ny side i historien om forbindelsene mellom våre to land, sa Ahmadinejad.

Presidenten skal være i Irak i to dager og ha samtaler med blant annet Talabani og statsminister Nuri al-Maliki.

Et sentralt tema vil trolig være USAs anklager om at Iran trener og støtter radikale sjiamuslimske grupper i Irak med våpen, noe Iran avviser.

Advarsel fra Bush

Det er dette problemet USAs president George W. Bush sikter til når han ber sin iranske kollega om å slutte å eksportere terror til det krigsherjede Irak.

Bush gjør det klart at Iraks myndigheter trenger å føre samtaler med nabolandene. Men han understreker at Iran må få klar beskjed om at landet ikke kan fortsette å sende våpen til sjiamuslimske opprørere i Irak, noe amerikanske myndigheter mange ganger har hevdet at den iranske Revolusjonsgarden gjør.

– Budskapet må være: slutt med å sende inn avansert utstyr som dreper våre borgere, sa Bush lørdag.

Dagen etter slo Ahmadinejad tilbake mot erkefienden:

– Bush anklager alltid uten beviser, og dette gjør problemene større. Amerikanerne må forstå at det irakiske folket ikke liker USA.

Godt forhold

På 1980-tallet ble over én million mennesker drept i krigen mellom Iran og Irak, men i dag er det et godt forhold mellom iranske myndigheter og de sjiamuslimske lederne som dominerer regjeringen i Irak.

Ahmadinejad avviser USAs beskyldninger om at Iran støtter irakiske opprørere som bekjenner seg til samme religion som Irans politiske og åndelige ledere.

– Iran er vennlig innstilt til alle gruppene i Irak. Er det ikke tåpelig at de som har utplassert 160.000 soldater i Irak, beskylder oss for å blande oss inn militært, sa presidenten før avreise.

Ahmadinejad er beryktet for sine krasse uttalelser om Israel, og for å så tvil om hvor mange jøder som ble utryddet under andre verdenskrig.

Da han lørdag fordømte de israelske angrepene på Gazastripen, spådde han at Israel vil bli «rykket opp med roten» og at landets ledere vil bli stilt for retten.

Forrige måned omtalte presidenten den israelske staten som en «skitten mikrobe» og et «vilt dyr». (©NTB)

Personvernpolicy