Meldinger om valgfusk

Vladimir Putin avgir sin stemme ved dagens presidentvalg i Russland. Nå kommer de første meldingene om valgfusk fra valgobservatører. (Foto: Scanpix)<br><p> </p>
Vladimir Putin avgir sin stemme ved dagens presidentvalg i Russland. Nå kommer de første meldingene om valgfusk fra valgobservatører. (Foto: Scanpix)
 

Observatører ved Russlands presidentvalg sier de er blitt hindret i arbeidet ved enkelte valglokaler og forteller om tilfeller hvor arbeidere er blitt tvunget til å avgi stemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Overtredelsene har startet allerede, sier Lilija Sjibanova, leder i Golos, Russlands fremste kontrollorgan, tolv timer etter at de første stemmelokalene åpnet.

Sjibanova sier observatører er blitt hindret tilgang til flere av stemmelokalene i den sørlige regionen Astrakhan, og også andre steder i landet i mindre grad.

Hun sier også at myndighetene har lettet på reguleringer for å åpne for gjentatt stemmegivning. I Kaliningrad skal velgere ha blitt tillatt å stemme uten å registrere seg, noe som i praksis gjør det mulig å stemme to ganger.

– Som i dumavalget

– Overtredelsene er de samme som i desember, sier hun, men referanse til valget til ny nasjonalforsamling som Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) sa ikke etterkom internasjonale standarder.

OSSE boikotter søndagens valg på grunn av restriksjoner russiske myndigheter ville pålegge observatørene.

I en rapport fra Europarådet går det fram at presidentvalget søndag neppe kan kalles rettferdig på grunn av trakassering av opposisjonskandidater og den dominerende dekningen av storfavoritten Dmitrij Medvedev i mediene.

Tvunget til å stemme

Kommunistpartiet sier deres observatører har mottatt meldinger om at ledere på fabrikker i Vladivostok presser arbeiderne til å stemme.

– De har truet med å kutte lønna eller sparke dem, sier et lokalt partimedlem.

I hvert eneste stemmelokale i området skal det være en representant fra fabrikkene som sjekker hvem som stemmer.

Også Golos og andre grupper, som Transparency International, har anklaget fabrikker for å presse arbeiderne til å stemme.

Meningsmålinger tyder på at Medvedev vil ha få problemer med å sikre seg seieren i søndagens valg. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus