Meldinger om valgfusk

Vladimir Putin avgir sin stemme ved dagens presidentvalg i Russland. Nå kommer de første meldingene om valgfusk fra valgobservatører. (Foto: Scanpix)<br><p> </p>
Vladimir Putin avgir sin stemme ved dagens presidentvalg i Russland. Nå kommer de første meldingene om valgfusk fra valgobservatører. (Foto: Scanpix)
 

Observatører ved Russlands presidentvalg sier de er blitt hindret i arbeidet ved enkelte valglokaler og forteller om tilfeller hvor arbeidere er blitt tvunget til å avgi stemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Overtredelsene har startet allerede, sier Lilija Sjibanova, leder i Golos, Russlands fremste kontrollorgan, tolv timer etter at de første stemmelokalene åpnet.

Sjibanova sier observatører er blitt hindret tilgang til flere av stemmelokalene i den sørlige regionen Astrakhan, og også andre steder i landet i mindre grad.

Hun sier også at myndighetene har lettet på reguleringer for å åpne for gjentatt stemmegivning. I Kaliningrad skal velgere ha blitt tillatt å stemme uten å registrere seg, noe som i praksis gjør det mulig å stemme to ganger.

– Som i dumavalget

– Overtredelsene er de samme som i desember, sier hun, men referanse til valget til ny nasjonalforsamling som Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) sa ikke etterkom internasjonale standarder.

OSSE boikotter søndagens valg på grunn av restriksjoner russiske myndigheter ville pålegge observatørene.

I en rapport fra Europarådet går det fram at presidentvalget søndag neppe kan kalles rettferdig på grunn av trakassering av opposisjonskandidater og den dominerende dekningen av storfavoritten Dmitrij Medvedev i mediene.

Tvunget til å stemme

Kommunistpartiet sier deres observatører har mottatt meldinger om at ledere på fabrikker i Vladivostok presser arbeiderne til å stemme.

– De har truet med å kutte lønna eller sparke dem, sier et lokalt partimedlem.

I hvert eneste stemmelokale i området skal det være en representant fra fabrikkene som sjekker hvem som stemmer.

Også Golos og andre grupper, som Transparency International, har anklaget fabrikker for å presse arbeiderne til å stemme.

Meningsmålinger tyder på at Medvedev vil ha få problemer med å sikre seg seieren i søndagens valg. (©NTB)

Personvernpolicy