Krever svar om gift i soldatvaksiner

Laila Dåvøy (KrF) har skrevet brev til forsvarsministeren for å få klarlagt om norske soldater har fått vaksiner som inneholder kvikksølv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kvikksølv er farlig, og mange mener de er blitt syke av det. Når jeg får opplysninger om at kvikksølv er blitt brukt i vaksiner, er det så alvorlig at jeg må undersøke det videre, sier stortingsrepresentant Laila Dåvøy til Bergens Tidende.

Vaksinene som norske soldater i NATO- og FN-operasjoner har tatt, kan ha inneholdt det kvikksølvholdige stoffet tiomersal. Det er i år innført forbud mot bruk av stoff som inneholder kvikksølv, blant annet i tannfyllinger. Men forbudet gjelder så langt ikke for tiomersal.

Laila Dåvøy ber nå forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) redegjøre for hvilke rutiner Forsvaret har for å registrere soldater som har fått denne vaksinen. Hun vil også vite om dagens vaksine fortsatt inneholder tiomersal.

– Hvis det er tilfellet må jeg gå videre med det. Vi vet at kvikksølv lagrer seg i kroppen og kan gi ettervirkninger. Hvis dette har vært med på å gjøre dem syke, bør det komme fram, sier Dåvøy.

Det var etter hun ble kontaktet av en fortvilet veteran som fortalte at han var blitt eksponert for ukjente stoffer, at Dåvøy for alvor engasjerte seg i saken. (©NTB)

Personvernpolicy