Stor demonstrasjon mot Danmark og Nederland

<p> 					Demonstrantene protesterte mot republiseringen av en Muhammed-karikatur i Danmark og en kommende nederlands kortfilm. (Foto: Scanpix)</p>
Demonstrantene protesterte mot republiseringen av en Muhammed-karikatur i Danmark og en kommende nederlands kortfilm. (Foto: Scanpix)

Rundt 800 mennesker demonstrerte mot danske og nederlandske «fornærmelser» av islam i den nordafghanske byen Mazar-i-Sharif søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen for protestene mot Danmark er at flere danske aviser igjen trykket en karikaturtegning av profeten Muhammed i februar.

I Nederland skal høyrepolitiker Geert Wilders ha planer om å publisere en kortfilm, som angivelig fornærmer islam, på internett denne måneden.

Satte fyr på flagg

Rundt 800 frammøtte, de fleste studenter, samlet seg søndag rundt en av moskeene i Mazar-i-Sharif, hvor de ropte «Død over Danmark, død over Holland» og «Ingen har rett til å fornærme vår profet».

Demonstrantene satte også fyr på danske og nederlandske flagg, og ropte ut krav om at afghanske myndigheter må stenge Danmarks og Nederlands ambassader.

– Vi vil ikke at myndighetene i Afghanistan skal ha diplomatiske bånd med disse to landene, sa Maulawi Abdul Hadi, en av dem som sto bak søndagens demonstrasjon.

– Vi vil heller ikke ha danske eller nederlandske soldater i Afghanistan. De burde bli sparket ut av NATO-styrkene her, fortsatte han.

Krever beklagelse

Demonstrantene krever at Danmark og Nederland beklager «fornærmelsene», og at de bringer de ansvarlige til retten.

– Vi krever at Nederland og Danmark bringer de som fornærmer islam til retten og straffer dem, sa en student.

Afghanistans Taliban-bevegelse advarte torsdag om at de vil trappe opp angrep på nederlandske soldater dersom Wilders islamkritiske film blir publisert. (©NTB)

Personvernpolicy