Varsler kraftigere angrep

Ambulansepersonell bærer en palestinsk baby som ble såret i Israels militæroperasjon på Gazastripen lørdag. (Foto: Scanpix))<br><p> </p>
Ambulansepersonell bærer en palestinsk baby som ble såret i Israels militæroperasjon på Gazastripen lørdag. (Foto: Scanpix))
 

Lørdag ble den blodigste dagen for palestinerne på mange år. Israels forsvarsminister Ehud Barak sier han forbereder opptrapping av angrepene på Gazastripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barak advarer også om at Israel ikke vil vike tilbake for muligheten for å sette i gang en omfattende bakkeoperasjon i det palestinske området.

– Vi vil fortsette vår aksjon med all vår styrke, og vi må forberede en opptrapping, sier Barak i et radiointervju søndag morgen.

61 drepte

Lørdag var den blodigste dagen siden det andre palestinske opprøret, intifadaen, brøt ut i år 2000.

Til sammen ble 61 palestinere drept i israelske angrep mot mål på Gazastripen, ifølge nyhetsbyråene Reuters og AFP. I tillegg ble to israelske soldater drept.

Palestinske leger forteller at minst 30 av de drepte palestinerne er sivile, og at det er flere kvinner og barn blant dem.

Tareq Dardouna, en innbygger i området Jebaliya, forteller at en slektning ble drept utenfor huset hans.

– Kroppen hans ligger fortsatt på bakken, sier Dardouna på telefon hjemmefra, hvor han steller fire sårede personer midt iblant gråt og barneskrik.

– Ambulansen prøvde å komme, men den ble beskutt. Vi er i en ekte krig, framholder Dardouna.

Avbryter fredssamtaler

Moderate palestinske ledere kaller de israelske angrepene for «holocaust» og «folkemord», og sier de vil avbryte fredssamtalene med Israel.

– Jeg tror fredsforhandlingene vil bli avbrutt, sier den sentrale palestinske forhandleren Ahmed Qureia.

– Det som skjer i Gaza er en massakre av sivile, kvinner og barn. Det er kollektiv dreping, folkemord. Vi kan ikke tolerere det israelerne gjør, og deres handlinger gir ikke fredsprosessen noe troverdighet, sier Qureia.

Også forhandleren Saeb Erekat fordømmer Israels angrep.

– Forhandlingene er begravd under husene som er ødelagt på Gazastripen. Fredsprosessen er ødelagt på grunn av de aggressive handlingene og forbrytelsene som er begått, sier han.

Fordømmer

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer både de palestinske rakettangrepene mot Sør-Israel og den israelske hærens «overdrevne og uforholdsmessige» maktbruk på Gazastripen.

Ban uttalte seg om de siste dagenes krigshandlinger under et krisemøte i FNs sikkerhetsråd natt til søndag norsk tid.

Det var palestinernes president Mahmoud Abbas som ba rådet innkalle til møte.

Libya, som for tiden er det eneste arabiske medlemmet av Sikkerhetsrådet, har utarbeidet et resolusjonsforslag som fordømmer de israelske styrkenes «drap på uskyldige sivile, deriblant barn». Resolusjonen ber dessuten Israel om å oppfylle forpliktelsene okkupasjonsmakter har i henhold til folkeretten.

Det er imidlertid stor sannsynlighet for at USA vil legge ned veto mot forslaget, ifølge kilder i FN-diplomatiet.

Statsminister

Bygningen med kontoret til Hamas’ statsminister Ismail Haniyeh fikk store skader i et israelsk helikopterangrep natt til søndag.

Det skal ikke ha vært mennesker i bygningen da angrepet skjedde.

Hamas-regjeringen, som kontrollerer Gazastripen, er ikke anerkjent av verdenssamfunnet, og Haniyeh er tidligere formelt avsatt av palestinernes president Mahmoud Abbas.

Kontorbygningen i Gaza by ble truffet av tre missiler, ifølge øyenvitner, som forteller at flere mennesker ble såret i omkringliggende hus.

Væpnede palestinske grupper har gjennomført mange rakettangrep mot Sør-Israel den siste tiden, noe som har ført til at en person er blitt drept.

Rakettangrepene er ifølge israelske myndigheter årsaken til de omfattende angrepene på Gazastripen. (©NTB)

Personvernpolicy