- Ingen vet hva Putin vil gjøre

- Ingen vet hva Putin vil gjøre
- Ingen vet hva Putin vil gjøre

I dag er det presidentvalg i Russland. Ekspertene tror resultatet er gitt på forhånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vi vil vinne sammen», heter det på valgkampplakatene til sittende president Vladimir Putin og presidentkandidat Dmitrij Medvedev. Foto: Scanpix/AP.«Vi vil vinne sammen», heter det på valgkampplakatene til sittende president Vladimir Putin og presidentkandidat Dmitrij Medvedev. Foto: Scanpix/AP.

Vladimir Putin kan ikke bli sittende som president, da grunnloven forbyr ham å sitte tre perioder på rad. Istedenfor stiller han som statsministerkandidat.

- Ingen vet hva Putin vil gjøre fremover. Han har lovet å bli statsminister, men ingen kan vite om han vil holde ord, sier den russiske aktivisten Irina Jasina til ABC Nyheter.

Hun er utdannet økonom, og har tidligere jobbet for den russiske sentralbanken. Denne uken deltok hun på et møte i Oslo i regi av Den norske Helsingforskomité og Norsk journalistlag.

- Skammer meg
- Jeg skammet meg aldri over president Jeltsin, men jeg skammer meg over president Putin. Selv om Jeltsin drakk, danset og oppførte seg merkelig så beveget landet seg forover. Under Putin har landet beveget seg bakover, Back to the USSR, sa Jasina i sitt innlegg.

De fleste russere og politiske observatører mener allerede å vite hvem som vil ta over for Vladimir Putin som Russlands neste president. Det er ventet at Putins favoritt, nåværende visestatsminister Dmitrij Medvedev (42), vil vinne presidentvalget med klar margin.

Amnesty International har anklaget valgkampen for å finne sted uten virkelig politisk debatt, på grunn av måten president Putin har håndtert media og kritikere. I en fersk rapport skriver menneskerettighetsgruppen at ytrings- og forsamlingsfriheten i Russland er under angrep.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har trukket seg som valgobservatører, på grunn av begrensninger russiske myndigheter har pålagt deres arbeid. Europarådets sjefsobservatør sier han frykter at valget «ikke vil være tilstekkelig fritt og rettferdig», melder Reuters.

Olga Nikolajevna gjør klar valgbodene for de 171 registrerte russiske velgerne i Barentsburg på Svalbard. Foto: Scanpix/AP.Olga Nikolajevna gjør klar valgbodene for de 171 registrerte russiske velgerne i Barentsburg på Svalbard. Foto: Scanpix/AP.

«Valg»
- Den mest populære gesten i Russland i dag er hermetegnet. Vi sier «rettssal», vi sier «valg», og lager hermetegn i luften med fingrene, sier Jasina.

Meningsmålinger viser likevel at Putins favoritt Medvedev har en oppslutning på minst de 50 prosentene han trenger for å vinne første runde og unngå omvalg. Mange velgere gir Putin æren for å ha ledet Russland gjennom den største økonomiske veksten på en generasjon.

- Dersom oljeprisen fortsetter å være så høy som per i dag er det en ganske god jobb å være statsminister i Russland. Men dersom oljeprisen går ned vil vi få større utfordringer enn andre land, siden de økonomiske reformene på 90-tallet ble stanset for tidlig. Russland er ikke klar for noen form for sjokk fra det eksterne markedet, sier Jasina til ABC Nyheter.

Kommunister og nasjonalister
Medvedevs utfordrere 2. mars er kommunistlederen Gennadij Zjuganov, den nasjonalistiske politikeren Vladimir Zjirinovskij og Andrej Bogdanov, en relativt ukjent politisk skikkelse som ifølge de fleste meningsmålinger ligger an til å høste mindre enn én prosent av stemmene.

- Medvedev stiller ikke i TV-debatter. Det behøver han ikke, siden alle de store tv-kanalene gir ham massiv, ukritisk og positiv oppmerksomhet. Dessuten ble reelle utfordrere, som eks-statsminister Kasjanov og eks-sjakkspiller Kasparov, nektet å stille som kandidater. I tillegg stikker myndighetene kjepper i hjulene for både nasjonale og internasjonale valgobservatører. Russland bryter dermed med de grunnleggende prinsippene for frie og rettferdige valg som de har forpliktet seg til gjennom medlemskapet i OSSE, sier rådgiver Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité til ABC Nyheter.

Fra venstre mot høyre: Dmitrij Medvedev, Gennadij Zjuganov, Vladimir Zjirinovskij og Andrej Bogdanov. Foto: Scanpix/AFP PHOTO.Fra venstre mot høyre: Dmitrij Medvedev, Gennadij Zjuganov, Vladimir Zjirinovskij og Andrej Bogdanov. Foto: Scanpix/AFP PHOTO.

Personvernpolicy