Krever fire ukers varetekt for terrorsiktet

Politiet krever fire ukers varetektsfengsling for den ene av somalierne som er siktet for terrorfinansiering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fengslingsmøtet i Oslo tingrett startet klokka 13, og først like før klokka 19 var retten hevet.

– Det dro ut i tid fordi det var mange spørsmål vi ønsket svar på. Jeg er fornøyd med lørdagens rettsmøte, og jeg har lagt ned påstand om fire ukers varetektsfengsling med brev- og besøksforbud, sier politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i Politiets sikkerhetstjeneste.

Det er imidlertid helt uvisst når kjennelsen fra Oslo tingrett vil være klar.

– Det er høyst usikkert når kjennelsen vil komme. Det kan ta flere timer, og muligens foreligger den ikke før søndag, sier informasjonssjef Irene Ramm i Oslo tinghus.

To løslatt

De to andre mennene som er siktet i saken, en 40-åring og en 48-åring, ble løslatt lørdag kveld.

– Vi vurderer det slik at faren for bevisforspillelse ikke er spesielt stor, og derfor har vi sluppet disse fri. Saken mot 38-åringen er mer kompleks enn den er mot de to andre. I en sak som dette må vi også huske på at det skal svært mye til for å få varetektsfengsle siktede, derfor har vi ikke bedt om det, sier Bakken Staff.

Somalierne er siktet etter paragraf 147b i straffeloven som handler om finansiering av terror i utlandet, det vil si Somalia.

Situasjonen i Somalia blir av mange karakterisert som uoversiktlig med flere konfliktlinjer og grupper som er i strid med hverandre.

Bakken Staff vil imidlertid ikke si om siktelsen mot de tre mennene er styrket etter lørdagens avhør.

Forsvareren sint

Forsvarer for 38-åringen som politiet vil ha fengslet, Frode Sulland, er opprørt over at han ikke får innsyn i viktige dokumenter.

– Det er håpløst å representere min klient når jeg ikke får tilstrekkelig med dokumenter. Først sent i går fikk jeg dokumenter som omhandlet saken, og det er ikke godt nok. Jeg har åpenbart mye arbeid foran meg, sier Sulland.

Sulland er også skeptisk til om politiet kjenner forholdene i Somalia godt nok.

Han sier 38-åringen har hatt svært tunge dager i fengsel.

– Han er fysisk og psykisk utslitt, og han sliter også med dårlig matlyst. Det er klart at en sak av dette omfang går inn på min klient, sier Sulland. (©NTB)

Personvernpolicy