Vil ha mannsdebatt

<p>Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt. Foto: Cornelius Poppe /  SCANPIX</p><p> </p>
Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX  

Nyutnevnt barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener homosaken er vår tids frigjøringskamp. Hun gleder seg til å motta Mannspanelets sluttdokument på mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun har ingenting imot betegnelsen homominister og tar det som en kompliment at Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring mener hun har «homoene i ryggraden».

– Jeg vil gjerne ta opp kampen mot diskriminering av både homofile, etniske minoriteter, kvinner og funksjonshemmede. Homosaken er en frigjøringskamp i vår tid. Det går en linje fra arbeiderbevegelsens frigjøringskamp, via kvinnekampen til dagens kamp for homofiles rettigheter, sier hun.

Den nye ekteskapsloven som likestiller heterofile og homofile, er noe Huitfeldt vil prioritere høyt i sitt nye virke som barne- og likestillingsminister. Men heller ikke lørdag ville hun si når lovforslaget blir oversendt Stortinget.

– Det vil skje med det første, var alt hun ønsket å si om den saken.

– Gavepakke

Mannspanelet som ble nedsatt da Karita Bekkemellem var barne- og likestillingsminister, har arbeidet seg gjennom sju måneder og tre statsråder. Mandag kommer sluttdokumentet.

– Jeg har store forventninger. Mannspanelet gjør et viktig arbeid. Jeg håper vi kan få en god debatt om mannsrollen og fedres rettigheter, sier Huitfeldt til NTB.

Panelets leder, Aps stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande, mener hun har noe å glede seg til.

– Vi kommer med en gavepakke til Anniken om foreldrepermisjon, sier han til NTB.

Han har tidligere lansert tanken om en firedelt permisjon, med elleve uker til mor, elleve uker til far og 22 uker til frivillig deling.

– Forslaget vårt inneholder flere elementer, men detaljene får du først på mandag, sier han.

Ellers vil Mannspanelet i sluttdokumentet uttale seg om så vidt ulike forhold som menn i kvinneyrker, skoletapende gutter og vold mot kvinner.

– Vi vil også ta opp det faktum at menn er dårligere til å benytte seg av helsetjenester enn kvinner og at det kanskje er en forklaring på at vi lever kortere, sier Stokkan-Grande.

Kritikk

Medlemmene i Mannspanelet fikk raskt på pukkelen av blant andre Venstre-leder Lars Sponheim som trakk i tvil om de var «ekte mannfolk». Ord som «kjerringråd» og «homoutvalg» ble også brukt, og oppstandelsen ble ikke mindre da Arve Juritzen og Jan Kjærstad trakk seg fra panelet.

– Det kom i sin tid mye kritikk mot Mannsrolleutvalget også, som ble ledet av Jens Stoltenberg. Men pappakvoten i fødselspermisjonen, som både Høyre og Frp var imot, fulgte i kjølvannet av arbeidet, sier Huitfeldt.

Selv om statsråden sier hun gleder seg til å motta sluttdokumentet fra det 32 mann store utvalget, er hun på kollisjonskurs med Mannspanelet i flere spørsmål, blant annet når det gjelder kvinnelig verneplikt.

Andre utspill har hun nok lettere for å anerkjenne, som for eksempel at menn må jobbe mindre, tilbringe mer tid med barna og bli flinkere til å snakke om følelser og å feie gulv.

Hjem til sine egne

Lørdag kom Anniken Huitfeldt hjem til sine egne i statsrådsbil da hun talte under fylkesårsmøtet i Akershus Ap.

– Det var litt spesielt å se henne komme i en svart Mercedes, men det føltes godt og riktig. Hun kommer til å bli en meget god statsråd, sier fylkesleder og stortingsrepresentant Sverre Myrli til NTB.

Personvernpolicy